ME Tornado - 3. místo v kategorii mix

Dana Dvořáková | 22.05.2013

16. - 20. 5. 2013, jezero Bodensee

Závodu mistrovství Evropy na katamaranu Tornado se ve dnech 16. - 20. 5. 2013 účastnilo 31 posádek z osmi zemí - (AUS, AUT, CZE, ESP, GER, GRE, POL, SUI). Jezdilo se v rakouské části jezera Bodensee. Tato lokalita je známa spíše slabšími větry a těsně před odjezdem předpověď neslibovala příliš větrnou regatu.

Obě naše nejlepší posádky David Křížek/Zdeněk Adam a Zdeněk Pavliš/Jiří Pavliš preferují atraktivní jachting v silném větru, proto volba místa konání nebyla pro obě posádky dobrou zprávou. V poslední chvíli nakonec došlo k rozhodnutí vyslat do místa konání jednu posádku a ve složení Zdeněk Pavliš a Michaela Pavlišová se pokusit díky její nízké váze a jeho dobrým znalostem lokality o co nejlepší výsledek ve slabém větru.

Ve čtyřech závodních dnech bylo odjeto celkem 8 rozjížděk s jedním škrtem. Od prvního dne se předpověď nenaplňovala a jezero Bodensee ukázalo, že ne vždy se plány a předpovědi vyplní. Po dobu konání regaty se první tři dny proháněly přeháňky podpořené silným, měnícím se větrem a podmínky ve dvou rozjížďkách spíše připomínaly jachting na Baltu než slibovaný taktický boj ve slabém větru.

První den naše posádka dobře startovala a držela v průběhu obou rozjížděk kontakt s nejlepšími. Druhý den se vítr stáčel a postupně sílil. I za těchto měnících se podmínek se posádka držela v prvé polovině startovního pole. Třetí den s příchodem deště přišel i silný vítr a nezvykle vysoké vlny. Právě tento den se rozhodovalo o konečném výsledku regaty. Některé posádky se rozhodly nestartovat. Což nebyl případ naší posádky. Ač v takovýchto podmínkách se třináctiletá Michaela ještě nesvezla, zvládla po souboji sama se sebou vše, co jízda na katamaranu vyžaduje. Když se naše posádka vypořádala s nástrahami trati a jela již v poklidu do cíle, praskl boční úchyt vantu a stěžeň se zřítil. Loď musela být odtažena na břeh a pro naší posádku závodní den skončil. Následovalo celoodpolední opravování a výměna poškozených dílů. Poslední závodní den se vítr nedostavil a následovalo vyhlášení výsledků. Pro naší posádku velice příjemné, neboť ve své kategorii těsně obsadila 3. místo a veze domů historicky první medaili z mistrovství Evropy.

Výsledky Mistrovství Evropy ve třídě Tornado:

Pořadí OPEN: (31 lodí)
1. místo - GER 1 Roland Gaebler/Nahid Gaebler …………………. 11b.
2. místo - GRE 7 Paschalidis Iordanis/Konstantinos Trigonis ……. 14b.
3. místo - GRE 11 Nikolaos Mavros/Alexandros Tagaropoulos …… 22b.
….
18. místo – CZE 62 Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová ………..……. 114,5b.
Pořadí MIX: (8 lodí)
1. místo - GER 1 Roland Gaebler/Nahid Gaebler …………………. 7b.
2. místo - SUI 228 Martin Rusterholz/Julia Rusterholz………………. 14b.
3. místo – CZE 62 Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová ………..……. 31b.
Foto v příloze: Martina Barnetová

Starší články z kategorie Závody

Kiteboarding, CTL 137004 Datum / date: 25.05.2013 – 26.05.2013 místo konání : Lipno R...

Věstonická Venuše - okruh B 18. -19. května 2013 – Pavlov, Nové Mlýny

Níže naleznete změny termínů konání závodů

Tři sestry sailing team zvítězil na Coppa delle Eolie Crociera/Regata ORC - Santa Marina Salina ...

Zpráva z ISAF World Cupu Hyeres od Dana Bíny

Zobrazit všechny články


nahoru