ME Tavira - Niky celkově 4 a David 9!

Dana Dvořáková | 10.07.2011

Zpráva ze 6. dne – 9. 7. 2011 – Nikol Staňková obsadila skvělé 4 místo a David Bezděk na 9 místě!

Poslední rozjížďkový den ME třídy Optimist v portugalské Taviře byl opravdový nervák. Závodnímu poli zbývala poslední rozjížďka a medailové pozice jak u děvčat tak chlapců byly otevřené pro 5 – 6 závodníků. Děvčata startovala první a Nikol ve druhé divizi kdy po 11 rozjížďkách byla celkově 2. Větrné podmínky byly opět proměnlivé a nervozita veliká. To se projevilo na startovní čáře, kdy více než 20 závodnic dostalo černou vlajku (BFD) a rozjížďka pro ně skončila. Nikol byla bohužel mezi nimi. Celkově tak skončila na skvělém 4 místě, ale možnost stát na stupních vítězů pochopitelně obrečela. Mistriní Evropy je Italka Francesca Bergamo, 2 a 3 místo získaly závodnice Španělska Maria Caba a Silvia Mas.

Chlapci odstartovali v pořádku, Davidovi se start příliš nepodařil ale výborným výkonem se propracoval na 26 místo. Celkově tak obhájil 9 pozici! Mistrem Evropy je Španěl Luis Cabrea, druhé místo vybojoval Ital Luigi Michelini a třetí místo získal Francouz Arthu Fortune.

V každém případě byla výprava České republiky pro všechny velkým překvapením a bylo velmi příjemné přebírat gratulace od vedoucích výprav ostatních Evropských zemí.

Velkou zásluhu na tomto úspěchu má i portugalský trenér Frederico Rato díky znalosti místních podmínek, úžasné vitalitě a komunikaci s dětmi.

Závod byl vypsán na 12 rozjížděk a děvčata i chlapci soutěžili odděleně. Závodní pole bylo pro každé pohlaví rozděleno do 4 divizí (bílé, žluté, modré a zelené), kdy vždy dvě divize startovaly ve společné rozjížďce a následně se barvy/divize posunou. Celkově se tak startovní pole navzájem utkalo 3.

Kompletní výsledky najdete na http://tavirasailing.org/uk/nextevent/theevent/1/Ioda+european+champIonshIp.html

Každý závodník měl GPS záznamový systém, takže průběh jednotlivých rozjížděk si můžete přehrát na na http://www.optiworld.org/MiniSite/trackingEuro.php

Z Taviry zdraví

Vláďa Dvořák

Starší články z kategorie Závody

Zpráva ze závodu od Jakuba Kozelského

Veronika Živná, 12-letá závodnice LT Optimist z YC SK MONDI Štětí, ve zlaté finálové skupině v be...

Zpráva ze 4. dne mistrovství Evropy třídy Optimist – Tavira, Portugalsko

Tavira, Portugalsko 2. - 10. 7. 2011

25. - 28. 8. 2011, Lipno nad Vltavou v areálu Landal mariny Lipno

Zobrazit všechny články


nahoru