MČR v teamracingu - Brno 26.5.-27.5.2007

Martin Soušek | 29.05.2007

MČR v závodě družstev 2007 se konalo o víkendu 26.-.27.května na Brněnské přehradě v areálu Lodních sportů Brno

MČR v závodě družstev 2007

se konalo o víkendu 26.-.27.května na Brněnské přehradě v areálu Lodních sportů Brno. Počasí přálo: teplo a jižní vítr, takže rozjížďky mohly být postaveny přímo před loděnicí. Ostatně ani nikam jinam by postavit nešly, protože kousek dál od břehu byla vytyčena závodní dráha dračích lodí z druhé strany byl zakotven ponton plně naložený pyrotechnikou pro večerní ohňostroj.

MČR byl tedy součástí velkolepé brněnské slavnosti Brno uprostřed Evropy. Série ohňostrojů, závod Českého poháru dračích lodí, propagační akce na dračích lodích... Zkrátka davy lidí jak na loděnici tak okolo přehrady. Spousta potencionálních diváků. A navíc ideální směr a síla větru! (Pochopitelně ideální v měřítkách brněnského jachtingu, jachtař zvyklý na stabilní mořskou brízu by mohl mít jiný názor.)

Do závodu se přihlásilo celkem 6 týmů. Program byl dvě „rundy“ každý s každým a potom vyřazovací část Pět stupňů ke zlaté. Kdo ještě nezná Stupně ke zlaté? Po základní části se utká poslední s předposledním a vítěz postupuje proti předposlednímu (poražený je vyřazen). Vítěz tohoto zápasu se utká se soupeřem opět o jedno místečko v základní části lepším a tak dále až dojde i na ty nejlepší. Výhoda takového formátu je, že je k vidění mnoho velmi vyrovnaných rozjížděk. Nevýhoda je, že ti nejlepší nastupují „nerozehřátí“ až do finále.

Základní část (dvě rundy každý s každým) přinesla jenom několik zajímavých rozjížděk. Dominoval tým „To je něco!“ s deseti vítězstvími a žádnou prohrou. Na druhém konci tým LS Brno - čtyřistadvacet s deseti prohrami.

Trať rozjížděk první rundy byla pouze na jedno kolo (respektive čtverec), takže pro závodníky nebylo moc času k rozkoukání. Rozjížďky druhé rundy se už jely na dvě kola, takže závodníci již měli víc času se soustředit na ovládaní a rychlost lodě.

Pořadí po základní části.

1. To je něco! (kap. Jakub Kozelský) 10-0

2. Úspěšný experiment (kap. Radek Smetana) 7-3

3. Jameson Drive (kap. Pavel Pšeidl) 6-4

4. Cuba Libre (kap. Marek Pavlovský) 5-5

5. LS Brno Cadet 2-8

6. LS Brno Čtyřistavdvacet 0-10

Výsledky a průběh základní části nenasvědčovaly, že vyřazovací část přinese příliš mnoho zrušení a změn. Opak byl pravdou. Tři z pěti zápasů byly rozhodnuty až v poslední (páté) rozjížďce. K vyrovnanosti rozjížděk přispěl nárazový vítr a extrémně krátká trať (4 minuty na rozjížďku), ale i vyrovnanost jednotlivých týmů.

Již první zápas mezi mladými brněnskými týmy přinesl napínavou podívanou: Čtyřistadvacítkáři dvakrát okusili slast vítězství v rozjížďce a vedli 2:1, ale Cadeťákům se podařilo vývoj zápasu otočit na konečných 2:3. Oba mladé týmy potřebují ještě potrénovat rychlost a ovládání lodě. A mají k tomu na Lodních sportech dobré podmínky. Příští rok jistě zasáhnou do konečného pořadí výrazněji.

Zápas o postup do finále mezi Cuba Libre a Úspěšný experiment si také vyžádal všech pět rozjížděk. Tentokrát tým Cuba Libre vždy pouze dotahoval náskok Úspěšného experimentu (0:1 a 1:2).

Finále bylo dramatické. Rozcvičený tým Úspěšný experiment získal vedení 2:1, ale To je něco se postupně dostali do tempa, náskok srovnali a otočili ve svůj prospěch na 2:3.

První stupeň: LS Brno Cadet vs. LS Brno Čtyřistavdvacet 3:2

Druhý stupeň: LS Brno Cadet vs. Cuba Libre 0:3

Třetí stupeň: Jameson Drive vs. Cuba Libre 1:3

Semifinále: Úspěšný experiment vs. Cuba Libre 3:2

Finále: Úspěšný experiment vs. To je něco! 2:3

Konečné pořadí

1. To je něco! (kap. Jakub Kozelský)

2. Úspěšný experiment (kap. Radek Smetana)

3. Cuba Libre (kap. Marek Pavlovský)

4. Jameson Drive (kap. Pavel Pšeidl)

5. LS Brno Cadet

6. LS Brno Čtyřistavdvacet

Poděkování patří pořadatelům: zvláště Lídě na startovní lodi, která odstartovala během víkendu 47 rozjížděk, a upírům pod vedením Billa Brockbanka (GBR) a Martina Souška (CZE), kteří těchto 47 rozjížděk „odupírovali“. Rovněž díky Lodním sportům za příjemné prostředí a Honzovi (Krejčovi), že se mu přece jen podařilo zajistit šest lodí včetně šesti kormidel.

Mistrovství ČR v závodě družstev mládeže (třída Optimist) se koná od 27. do 29.srpna v JK Černá na Lipně.

Marek Pavlovský

Starší články z kategorie Závody

Na oficiálních stránkách závodu naleznete vypsání závodu a další potřebné informace pro zájemce o...

V návaznosti na seminář rozhodčích uveřejnuji instalaci programové aplikace RaceControl pro rok 2...

Jednotlivé závody MČR jsou schváleny a tedy žádám předsedy lodních tříd o zasílání návrhů na vyps...

První listopadový víkend se jezdívá poslední TR závod sezóny Velká cena Prahy. Letos byla zároveň...

Žádáme jednotlivé Asociace lodních tříd, aby nám zaslaly závaznou informaci, zda se zúčastní MS n...

Zobrazit všechny články


nahoru