Martin Trčka mistrem světa D-One Gold Cup 2012

Dana Dvořáková | 24.10.2012

Česká výprava „řádila“na mistrovství světa Devoti one. Martin Trčka mistrem světa, Marek Bachtík mistrem světa masters.

Mistrovství světa neboli Devoti one Gold Cup probíhalo od čtvrtka 18. 10. a bylo zakončeno v neděli 21. 10. jednou medailovou rozjížďkou s dvojnásobnými body.

Na start se letos postavili nejen specialisté na tuto třídu v čele s obhájcem titulu z roku 2010 argentincem Augustinem Zabaluou, ale i řada olympioniků. Kromě našich dvou laseristů např. i Pietro Sibello, mistr Evropy na 49er, kterému skiff, jakým Devoti one je, samozřejmě velmi vyhovoval. Celkem se na start mistrovství světa této mladé a rychle se rozvíjející třídy postavilo celkem 39 závodníků z 9 zemí. Češi pak byli zastoupeni čerstvým Evropským šampionem z Lipna Viktorem Teplým, Martinem Trčkou, Tomášem Vikou, Janem Hirnšálem, Ladislavem Ptašnikem a Markem Bachtíkem.

Již při středečním velmi větrném tréninku Martin s Viktorem předvedli, že přijeli bojovat o místa nejvyšší. Větrná předpověď ovšem úplně nevyšla a celý závod se tak pro ně spíš zkomplikoval. Od prvního dne se Martin Trčka usadil na 2. pozici, kdy na první pozici se dvakrát prostřídal Viktor se Zabaluou. Velmi vyrovnaný souboj prvních čtyř se měl rozhodnout až v závěrečné medailové dvojnásobně bodované a neškrtatelné rozjížďce, do které vstupovala první čtveřice Teplý, Zabalua, Sibello a Trčka s nepatrnými bodovými rozdíly.

Závěrečná rozjížďka byla odstartována na rozdíl od ostatních již dopoledne, tudíž za silnějšího větru. To nahrávalo nejen našim laseristům, ale i na pátém místě průběžně jedoucímu Andreu Casalemu. Od startu byla rychlostní převaha Martina a Viktora jasně vidět. Těsně před první bojkou se dostal Viktor do vedení a dojeli na ní 1. a 3. s velkým náskokem na Sibella i Zabaluu a bylo tak v podstatě jisté, že zlato poputuje do Čech. Během prvního zaďáku se pouze zvýšil náskok první trojice. V průběhu druhé stoupačky se však nejen dotáhl Martin těsně za Viktora, ale vedoucí trojici (Teplý, Trčka, Casale) dojel po pravém křídle na jeden obrat jedoucí Zabalua, čímž se čelo závodu dostalo do situace, kdy každé zaváhání nebo smůla znamená konec nadějím. Při vytahování spinakeru se Viktor převrátil a v souboji o celkové prvenství tak zbyli pouze Trčka se Zabaluou s tím, že pokud měl Martin vyhrát, musel mezi ním a Argentincem dojet Casale. Trčka odhlazoval asi 50 metrů od pravé layline a simultánně s ním Casale. Zabaluovi pak nezbylo než dojet až na layline a doufat, že stín dvou lodí nad ním nedosáhne až k němu. V doslova infarktovém finále pak Casale o metr překonal Zabaluu a sebral mu tak, stejně jako v předešlý den Trčkovi bod, který rozhodl.

Martin Trčka tak vybojoval vůbec první seniorský titul mistra světa. Na stupně vítězů ho doprovodili druhý Augustin Zabalua a třetí Pietro Sibello. Viktor Teplý po skvělém výkonu skončil čtvrtý a dominanci celé České výpravy podtrhl Marek Bachtík titulem mistra světa masters (celkově skončil 9.)

interview :



Komentovany přenos poslední rozjížďky:



http://www.devoti-one.com/

Starší články z kategorie Závody

6. - 7. 10. 2012, Hlučínské jezero - YC MCHZ Ostrava/ YC Jezero Hlučín

Družstvo CZECH OPTIMIST (YachtClub Štětí Optimist Squad & YC Czech Sailing Academy) vybojovalo na...

Ohlédnutí za 1. ročníkem mezinárodního závodu Czech Open Optimist Cup (COOC) na Rozkoši

Zprávy z lodní třídy 2.4mR od Dana Bíny naleznete v příloze

24.-29. září – Kaštela, Chorvatsko Minulý týden se v chorvatské Kaštele uskutečnilo Rodop ...

Zobrazit všechny články


nahoru