Lipno Marathon 2013

Dana Dvořáková | 03.06.2013

1. - 2. června 2013 – Lipno nad Vltavou

Na Lipenské přehradě se jel již 13. ročník regaty plachetnic Lipno Marathon. Velice populární závod byl letos poznamenán špatným vývojem počasí a řada tradičních účastníků se na poslední chvíli odhlásila. Povětrnostní podmínky byly příznivé a podařil se odjet kvalitní závod.

Již několik dnů dopředu a zejména v pátek přijížděly lodě do místa konání startu. A to jak po vodě z lipenských přístavů, tak i po silnici na vleku za auty. V sobotu pak proběhlo slavnostní zahájení v krásném prostředí Mariny Lipno. Po úvodním slovu poslal hlavní rozhodčí Karel Luksch závodníky rychle na vodu, protože start byl naplánován tradičně již na 10 hodinu.

Startovní čára byla poměrně dlouhá, ale sešlo se na ní pouze 23 posádek. To je oproti předchozím ročníkům výrazně méně. Nedocházelo k velkým tlačenicím. Nicméně i tak se dvě lodě nevyhnuly vzájemné kolizi a nakonec musely ze závodu odstoupit. Nejlépe vystartovala posádka katamaránu CK FISCHER David Křížek a Zdeněk Adam, kteří si rychle vybudovali náskok, jenž udrželi až do oblasti slabého proměnlivého větru před městem Frymburk. Tam se lodě sjely a každý se snažil zachytit i ty nejslabší záchvěvy větru. Do dalšího úseku tratě nejlépe vyjel katamarán COMPOTECH Vládi a Jáchyma Ptašnikových, následován Křížkem s Adamem. Ti se postupně probojovali zpět na první pozici a neustále zvyšovali svůj náskok. V průběžném cíli v Černé v Pošumaví vedli již o více než 5 minut. Cestou zpět do Lipna nad Vltavou tento náskok ještě zvýšili, ale opět pouze do oblasti slabého větru u Frymburku. Tam se i přes 2,5 km ztrátu dotáhl tým PREFA HUBENOV a na genakr se zadním větrem předjel v bezvětří bezvládně stojící katamarán CK FISCHER. Podobný průjezd pak předvedl i COMPOTECH. Křížek s Adamem se již na krátkém úseku do cíle nedokázali probojovat kupředu a tak se celkovým vítězem 13. ročníku Lipno Marathonu stala posádka týmu PREFA HUBENOV, Zdeněk a Jiří Pavlišovi na katamaránu Tornado. Z kajutových plachetnic nejlépe dojel úchvatný katamarán Tomáše Jandy. V jednotrupých to pak byla loď kapitána Pavla Štolby. V kategorii do 22 stop délky zvítězila posádka Roberta Vyšaty. Za zmínku určitě stojí účast trimaránu pod vedením Jana Myslíka a nejmenší loď ve startovním poli RS500 kormidlovaná Petrou Schmidovou.

V neděli závod pokračoval již tradičně pouze pro katamarány. V deštivém počasí se podařilo odjet dvě rozjížďky, ve kterých jednoznačně dominovala posádka CK FISCHER, David Křížek a Zdeněk Adam. Ti se tak stali celkovými vítězi závodu poháru ČR.

LIPNO MARATHON 2013

Lipno nad Vltavou – 23 posádek

1. Z. Pavliš a J. Pavliš – katamarán Tornado

2. V. Ptašnik a J. Ptašnik – katamarán Predator

3. D. Křížek a Z. Adam – katamarán Tornado


POHÁR ČR

Lipno nad Vltavou – 5 posádek

1. CK FISCHER – D. Křížek a Z. Adam – 1, 2, 1, 1

2. PREFA HUBENOV – Z. Pavliš a J. Pavliš – 2, 1, 2, 2

3. KEMP JESTŘÁBÍ – M. Falta a F. Němec – 4, 3, 3, 3


FOTO: Martina Barnetová


Alan Kučera – team PR

CK FISCHER Sailing Team

Starší články z kategorie Závody

"Jarní sokolská regata" v Tovačově, která se měla konat tento víkend je zrušena. Z důvodu dlouhot...

Vzhledem ke zvýšení stavu hladiny Vltavy a s tím spojeným zvýšeným průtokem, který by se měl ješt...

Zpráva ze závodu Delta Lloyd Regatta v Nizozemském Medembliku od Dana Bíny

Níže naleznete odkaz na krátký klip z jarního soustředění RS Feva na brněnské přehradě a navazují...

Euro Moravia Cup, 22.06. – 23.06.2013 CTL: 132125

Zobrazit všechny články


nahoru