Lipno Marathon 2012

Dana Dvořáková | 28.05.2012

Závod Lipno Marathon s rekordní účastí 26.-27. května 2012 – Lipno nad Vltavou

Tento víkend se na jihu Čech jel již 12. ročník závodu Lipno Marathon. Oficiální zahájení regaty proběhlo v budově nového kapitanátu, který byl při této příležitosti slavnostně otevřen. Ceremoniálu se ujal starosta obce a zkušený jachtař ing. Zdeněk Zídek a nová tvář této mariny David Křížek. Oba se pak museli rychle přesunout ke svým lodím a odjet na start, kde bylo připraveno rekordních 48 posádek, jak kajutových plachetnic, tak i rychlých katamaránů.

Závod byl odstartován tradičně v 11 hodin. Do čela závodu šla po startu posádka CK FISCHER Sailing Teamu David Křížek a Zdeněk Adam, ale již za Hadím ostrůvkem je předjel tým Compotech Vláďa a Tadeáš Ptášníkovi a tým PREFA Hubenov Zdeněk a Jiří Pavlišovi. Za Přední Výtoní se ve slábnoucím větru lodě opět sjeli na minimální vzdálenosti. Úsek až k Frymburku byl o vychytávání i těch sebemenších poryvů a pořadí na čele se často měnilo. Nakonec do stálého větru za Frymburkem u Frýdavy nejlépe vyjel David Křížek a Zdeněk Adam. Ti pak postupně získávali větší a větší náskok a jejich vedení se zdálo být jasné. Nicméně přišel defekt. V polovině Kovářovské zátoky posádce při plné jízdě prasklo lano uchycující přední generovou plachtu na čeleni, náskok se začal ztenčovat a u Dolní Vltavice šli do čela závodu bratři Pavlišové. Jejich náskok u otočné bóje v Černé v Pošumaví byl několik minut. Druhá posádka po otočení bóje zamířila na pláž, aby provedla provizorní opravu, resp. pevně přivázala plachtu na čeleň. Ta pak sice nešla zcela zatahovat, ale dalo se plout na plný výkon, když to směr větru dovoloval. David a Zdeněk vše rychle nachystali, ale i tak z toho byla další ztráta téměř 6 minut. Po opětovném vyplutí tak následovala extrémní stíhací jízda. Kurz byl ideální a loď doslova letěla. S maximálním oplachtěním oba zavěšení v trapézových úvazcích dojeli po jednom plováku na začátek Kovářovské zátoky a opět stáhli soupeře na dohled. Slábnoucí vítr byl pro ně příznivý a tak postupně dotahovali stále nervóznější Pavliše. Oblast Lojzovo Paseky opět rozhodovala. Zezadu kromě Křížka a Adama přijeli také Ptášníkové a opět se bojovalo o každý poryv větru až k Přední Výtoni. Tam už měli Křížek s Adamem potřebný náskok, který do cíle v Lipně nad Vltavou ještě zvýšili. Druzí dojeli bratří Pavlišové a třetí otec a syn Ptášníkové. Trať dlouhou 45 km zvládli vítězové za 3,5 hodiny. Slabý vítr v úzkých pasážích trati tak nedovolil pokoření stávajícího rekordu.

V neděli pokračovala třída katamaránů Tornado v okruhových rozjížďkách, ale vítr postupně zeslábnul a druhá z rozjížděk se již nedojela. I v neděli zvítězil CK FISCHER Sailing Team David Křížek a Zdeněk Adam, následováni Zdeňkem a Jiřím Pavlišovými a Bronislavem a Filipem Fouskem.

David Křížek věnoval své vítězství svému čerstvě narozenému synovi, jehož fotografii vezla posádka na hlavní plachtě. Nyní čeká tento tým přesun do Holandska, kde se zúčastní Mistrovství Evropy a největšího závodu katamaránů na světě Round Texel.

LIPNO MARATHON 2012

  1. CZE 686 – D. Křížek a Z. Adam – CK FISCHER
  2. CZE 62 – Z. Pavliš a J. Pavliš – PREFA Hubenov
  3. CZE 5 – V. Ptášník a T. Ptášník - COMPOTECH

LIPNO MARATHON 2012 - Pohár ČR TORNADO

1. CZE 686 – D. Křížek a Z. Adam – CK FISCHER

2. CZE 62 – Z. Pavliš a J. Pavliš – PREFA Hubenov

3. CZE 17 – B. Fousek a F. Fousek – BENTEX Plast

FOTO: Martina Barnetová

Alan Kučera – team PR

CK FISCHER Sailing Team

Starší články z kategorie Závody

Zpráva ze společného otevřeného tréninkového soustředění YCSOS a CSA 28. 4. - 1. 5. 2012 v Lipně...

Vážení závodníci a příznivci jachtingu, dovolujeme si vás upozornit, že dálkový čtyřiadvacetihodi...

Zpráva a foto ze závodu

Od 4. do 8.4. probíhal v Rive del Garda již 30 ročník Lake Garda Meetingu - největšího závodu lod...

V sobotu 17. března odstartoval závod "Jarní RS svezení" plachetnic RS Feva, který byl prvním záv...

Zobrazit všechny články


nahoru