Lipenský týden

Eva Skořepová | 17.07.2018

První červencový týden již tradičně patřil v Jachetním klubu Černá v Pošumaví dvěma velkým závodům. Nejprve se o víkendu jel závod Českého poháru O Krále Šumavy, od čtvrtka následovalo mistrovství ČR tříd Fireball a Cadet.


 

O prvním víkendu se závodilo ve třídách Cadet, RS Feva, 420, Fireball a Flying Dutchman. V sobotu se odjely čtyři rozjížďky ve slunečném počasí a ve větru netradičního směru – foukalo totiž od Hůrky. „Neděle nám ukázala, co Lipno umí. Fouká, svítí slunce, jsme na vodě, a přesto se nedá závodit. Vítr všech směrů a sil nedovoluje solidně odstartovat a hlavní rozhodčí Vašek Brabec na prámu dělá fakt maximum. Musím před ním smeknout, protože trefil alespoň jednu rozjížďku do „jakžtakž“ větru, kterou jsme kupodivu stejně jako sobotní poslední opět vyhráli. A jak se nakonec ukázalo byla to poslední rozjížďka tohoto závodu a na Milana Hájka, který v sobotu vyhrál třikrát, to těsně, ale přece stačilo,“ popsal průběh závodu Roman Roček, kosatník Martina Kubového z vítězné posádky třídy Fireball. Třídu FD vyhráli Jiří Hrubý a Roman Houdek, třídu RS Feva ovládly Lucie Košatová a Eliška Richterová, v Cadetech byli nejlepší Lucie Hálová a Matyáš Roček a ve 420 Eliška a Zuzana Vychovy.

 

Celkové výsledky najdete zde: https://www.sailing.cz/noticeboard/181315

 

 

 

Od čtvrtka pak následovalo MČR, v němž o letošní republikové tituly bojovali jachtaři ve třídách Fireball a Cadet. Třídy 420, 29er a FD jely na druhém okruhu další Český pohár. Sjelo se celkem 73 posádek a odjelo se pouze šest rozjížděk. Čtyřdenní klání bylo totiž poměrně skoupé na vítr, a proto se závodilo pouze ve čtvrtek a v sobotu. V pátek se nad Lipnem honily bouřky a v neděli nefoukalo. Navzdory tomu, že byl český šampionát vypsán jako mezinárodní, přijely nakonec pouze tři zahraniční posádky třídy Fireball – jedna švýcarská a dvě slovinské. V této třídě vyhrála jedna z nejlepších domácích posádek Martin Kubový s Romanem Ročkem z Neratovic, druzí byli Jaroslav Verner a Pavel Winkler z Toušeně a třetí – poprvé v kariéře na MČR na stupních vítězů Milan a Matěj Šnajdrovi z Lokomotivy Plzeň. Na Cadetu byly suverénkami Tereza Holubová s Annou Winklerovou z ČYKu, třídu 420 vyhráli Lukáš a Tobiáš Krausovi, na juniorském skiffu 29er vyhrála posádka Jaroslav Čermák – Petr Košťál a třídu FD Jiří Hrubý a Roman Houdek.

 

Celkové výsledky zde: https://www.sailing.cz/vysledky/181317

 

Text Eva Skořepová a Petr Vitoň

 

 

Více informací a zajímavé články na stránkách třídy Fireball: http://fireball.4sail.cz

 

 

Foto Dana Kujalová

 

Další fotky na Facebooku: https://www.facebook.com/pg/yccerna/photos/

 

Více fotek na: http://www.vet-sailing.ch/Fireball/Cerna%202018/index.html

 

 

Starší články z kategorie Závody

Třiapadesátý ročník jachtařského závodu Modrá stuha Lipna v režii jachtklubu Černá v Pošumaví ...

Od 7. do 8. července 2018 se konal na Velkém Dářku Závod mladých nadějí pro lodní třídy Bic Te...

  Reprezentační posádka jachtařského týmu MASTERLAN, tentokrát ve složení David Křížek...

Na Máchově jezeře se uskutečnilo ve dnech 5. - 8. 7. 2018 mezinárodní mistrovství ČR v lodní t...

První červnový víkend se konalo po roce 2. mistrovství Rakouska v lodní třídě 2.4mR. T...

Zobrazit všechny články


nahoru