Křížek s Adamem pátí na mistrovství Evropy

Dana Dvořáková | 08.06.2012

2. - 5. června 2012 – Warder, Holandsko

Další úspěšný závod má za sebou posádka CK FISCHER Sailing Teamu David Křížek a Zdeněk Adam. Po loňském 7. místě na mistrovství světa i Evropy, se jim letos podařilo vyšplhat ve výsledkové listině ještě o dvě příčky vzhůru a obsadit celkové 5. místo na evropském šampionátu.

Závod se jel na severu Holandska ve Warderu. Tato často velmi větrná lokalita odradila velkou skupinu závodníků, kteří se rozhodli neriskovat zdraví ani materiál a na regatu nedorazili. Z absolutní špičky zde ale nechyběl pochopitelně nikdo. Počet třinácti lodí je ale velmi žalostný. Maximální účast je ale očekávána na podzimním mistrovství světa na Lago di Garda.

Extrémní povětrnostní podmínky se nakonec nepotvrdily. Vítr byl silnější jen ve dvou rozjížďkách a zbytek závodu panoval spíše slabší vítr. Nepřítelem jachtařů ale byly početné řasy a rostliny, kterých bylo v zálivu víc než dost a nadělaly posádkám hodně nepříjemností. Začátek regaty vyšel nejlépe řecké posádce GRE 11 Mavros – Tagaropoulos. Ti překvapivě vyhráli první dvě rozjížďky. Pak ale nastoupili favorité z týmu RedBull GRE 7 Pachalidis – Trigonas a zvítězili ve zbylých sedmi rozjížďkách a zajistili si tak pátý titul v řadě. Na třetí příčce většinou dojížděl a bronz získal pětinásobný olympionik Roland Gaebler se svojí ženou Nahid.


Česká posádka Křížek a Adam začala předčasným startem a tak se musela vracet a znovu odstartovat. I přes tuto ztrátu se jim nakonec podařilo dojet na 5. místě. Ve druhé rozjížďce se jim již tak nedařilo a bylo z toho místo 6. Druhý den závodu bylo konečně větrno, což jim maximálně vyhovuje. Rázem z toho byl boj o přední místa. Posádka se tři kola držela na druhém místě, ale na cílové čáře byla předjeta. V další rozjížďce si tým vedl opět znamenitě a v jednu chvíli se dostal dokonce do čela závodu, ale defekt hlavní otěže v ráhně v posledním kole je odsunul až na 11. místo. Další rozjížďku musela posádka vzdát a odjet na břeh opravovat. Následující dva dny již opět foukalo méně a Křížek s Adamem se již do popředí nedostali. I tak ale stále zlepšovali své průběžné umístění, ale díky nabrané ztrátě se dál než na celkové 5. místo nevyšplhali. Přesto se jedná o historicky nejlepší umístění českého týmu na Evropském šampionátu.

CK FISCHER Sailing Team se měl v sobotu 9. června zúčastnit největšího světového závodu katamaránů na ostrově Texel, ale meteorologická situace je zatím velmi nepříznivá a závod bude nejspíše zrušen. Tým tedy čeká další příprava, série evropských závodů a zejména podzimní mistrovství světa.

2012 TORNADO EUROPEAN CHAMPIONSHIPS

  1. GRE 7 - Iordanis Pachalidis & Kostas Trigonas – Team RedBull
  2. GRE 11 - Nikos Mavros & Alexandros Tagaropoulos
  3. GER 1 - Roland Gaebler & Nahid Gaebler – WIRSOL
  4. ----------------------------------------------------------------------------------------
  5. CZE 686 - David Křížek & Zdeněk Adam – CK FISCHER

FOTO: Martina Barnetová

Alan Kučera – team PR

CK FISCHER Sailing Team

Starší články z kategorie Závody

5. - 8. 7. 2012, Jachetní klub Černá v Pošumaví CTL 121326

Michael Maier obhájil v Pwllheli (Wales, UK) loňské prvenství a celkem počtvrté se stal vítězem F...

MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY v lodní třídě KAJ 21.6 . - 24. 6 . 2012 na Vranovské pře...

Závod Lipno Marathon s rekordní účastí 26.-27. května 2012 – Lipno nad Vltavou

Zpráva ze společného otevřeného tréninkového soustředění YCSOS a CSA 28. 4. - 1. 5. 2012 v Lipně...

Zobrazit všechny články


nahoru