Kieler Woche skončilo

Dana Dvořáková | 20.06.2018

V Německém Kielu skončil  jachtařský svátek Kieler Woche.

 


Existují závody, které provází renomé hraničící s legendou. V případě že se rozhodnete zúčastnit Kieler Woche, pravděpodobně jste připraveni na zimu, déšť a velmi náročné podmínky závodění ve větru, který hraničí se zdravým rozumem. A máte to do jisté míry i rádi.

 

Týdenní závod byl již tradičně rozdělen do dvou částí, 34 lodních tříd by ani 11 okruhů jinak nepojmulo. Začátek týdne byl ještě trochu mírnější z hlediska větru, o to víc si ale závodníci užili deště. Jeden den se dokonce neodjezdilo vůbec nic, zameškané rozjížďky tak dobíhali systémem 4 za den, jelikož Němci se svůj plán snaží dodržet za každou cenu.

 

V prvních dnech tohoto závodu reprezentovali Česko mimo jiné na lodní třídě Laser Radial open v poli 174 závodníků Mikuláš Vaszi (128. místo) a Markéta Bauerová (145. místo)

 

Na méně oplachtěném Laseru 4.7 závodilo i méně účastníků – ze 109 lodí si zprvu dobře počínal Ondřej Muller, který skončil ve zlaté skupině na 54. místě. Markéta Bauerová se umístila na 104. příčce.

 

Druhá polovina týdne, kdy závodily i olympijské třídy již přinesla ochlazení a i výrazné zesílení větru, jeden den byly na vnějších okruzích zaznamenány i poryvy kolem 40 uzlů. V těchto podmínkách dominovali tedy závodníci výborně připraveni z hlediska fyzické kondice a dokonale zvládající svou loď. Z českých reprezentantů se nejlépe dařilo Viktoru Teplému na třídě Laser Standard, který dvěma druhými místy ještě před poslední rozjížďkou útočil na účast v medal race. Poslední start mu ale příliš nevyšel a nakonec se tedy musel spokojit s 15. místem ze 118 lodí. Dále v této našimi závodníky nejpočetněji zastoupené třídě startovali Jakub Halouzka (67. místo), který zajezdil pár pěkných výsledku v stříbrné skupině, Štěpán Novotný (79.), Jirka Halouzka (96.), Michal Steiner (102.) a Mario Nuc (106.)

 

Dalším českým závodníkem na předních příčkách byl Daniel Bína, který obsadil 9. místo ze 40 startujících na Mistrovství Evropy v lodní třídě 2.4mR.

 

Ve třídě Laser Radial, kde se zároveň jednalo o mužské mistrovství světa, se Benovi Přikrylovi podařil hezký výsledek, kdy se dostal do zlaté skupiny.  Celkově skončil 45. z 92 závodníků. Vítězslav Moučka obsadil 66. příčku.

 

Ondřej Teplý na Finnu začal dobře 5. místem v první rozjížďce, tento výsledek se mu již ale nepodařil zopakovat, celkově tak skončil na 31. místě z 69. lodí.

 

Ve třídě 49erFX se Dominika Vaďurová a Sára Tkadlecová (26. místo) poprvé dostaly do zlaté skupiny – třemi umístěními v první desítce z toho jedním třetím místem si to opravdu zasloužily. 

Celkově to byl opět velmi zajímavý týden, který prověřil účastníky hlavně z fyzické a technické připravenosti, nouze o kulhající závodníky nebo polámané stěžně rozhodně nebyla. Oproti minulému ročníku je zřejmé nejen zlepšení ve výsledcích těch našich reprezentantů, kteří tento závod už znají, ale i počet těch nových kteří si troufli zajet sem poprvé. Což je pozitivní trend už jenom z toho hlediska, že vůbec odjezdit tento závod bývá výzvou samo o sobě. S těmi kdo to ale jednou zkusí, se zpravidla setkáváme i na dalších ročnících.

Michal Andel

 

Celkové výsledky:

 

Ve třídě 2.4mR dojel paralympionik Daniel Bína na 9. místě.

 

Posádka 49er FX Dominika Vaďurová a Sára Tkadlecová se dostala do zlaté skupiny a celkově se umístila na 26. místě v konkurenci 61 lodí.

 

Ve třídě Laser Radial se Veronika Kozelská Fenclová umístila na 18. místě, Martina Bezděková na 74. místě v konkurenci 76 lodí.

 

Ve třídě Laser Standard se Viktor Teplý umístil na 15. místě, Jakub Halouzka na 67. místě, Štěpán Novotný na 79. místě ze 118 lodí.

 

Ve třídě Finn skončil Ondra Teplý na 31. místě v konkurenci  69 lodí.

 

 

Výsledky zde: http://manage2sail.com/en-US/event/kiwo18#!/results?classId=fx

 

 

V neolympijských třídách jsou výsledky následující:

 

 

 

Ve třídě Evropa skončil Štěpán Sivý na krásném 4. místě v konkurenci 45 posádek.

Richard Kafka - 13. místo

Jiří Žáček -  23. místo

Adam Plodek - 29. místo

Tomáš Plodek - 30. místo

Petra Omdíková - 31. místo

Jan Kršňák - 33. místo

 

 

Ve třídě Laser Radial (open) se Mikuláš Vaszi umístil na  128. místě a Bára Košťálová na 145. místě v konkurenci 174 lodí.

 

Pro třídu 29er, pro kterou byl závod evropským pohárem jsou konečné výsledky následující:

Jaroslav Čermák - Petr Košťál -  58 místo

Matěj Vítovec - Martin Krsička - 61. místo

Michal Krsička - Lukáš Krsička - 100. místo v konkurenci 118 posádek.

 

 

Starší články z kategorie Závody

Velký středomořský závod námořních jachet Rolex Giraglia Cupse jel od 8. do 16. června....

O víkendu 16. až 18. června se v Černé v Pošumaví konalo Mistrovství České republiky v lodní t...

Koncem pracovního týdne v polovině června panovalo v Brně teplé, slunečné a větrné počasí. Toh...

Během víkendu 8. – 10. června se v maďarském Balatonfűzfő pořádal další závod série Supercup. ...

O víkendu proběhla v Czech Sailing Centru Nechranice znovuobnovená CERE regata. Navzdory nevět...

Zobrazit všechny články


nahoru