Jirka Tomeš testoval revír pro příští MS třídy Optimist

Eva Skořepová | 25.10.2021

Ve dnech 12.–19. října vyrazil Jirka Tomeš z JK Česká Lípa se svým trenérem Romanem Babickým prozkoumat jachtařský revír do tureckého Bodrumu, kam v červenci 2022 zamíří nejlepší Optimisti z celého světa. Šampionátu se zúčastní i pět našich dětí.


 

Jirka Tomeš se v Bodrumu zúčastnil 9. ročníku Bodrum International Optimist Regaty (BIOR). Pro pořádající klub to byla první velká zkouška před Optimist World Championship 2022. Regaty se účastnilo 287 jachtařů z 15 zemí.  
 


Bodrum je znám jako jachtařský ráj, v centru je nádherná marina plná úžasných převážně tradičních plachetnic. Regata byla pojata jako kratší mistrovství světa včetně tréninkové rozjížďky, zahajovacího průvodu, kvalifikačních rozjížděk, Country Cupu, Team Racingu a finálových rozjížděk.  

 


 
Tréninková rozjížďka se jela ve velmi slabém jižním větru bez vln, prostě jezerní podmínky. První den závodů bylo sluníčko, střední jihovýchodní vítr, který postupně zesiloval k 12 m/s a stáčel se k východu. V těchto podmínkách se Jirkovi jachtařsky dařilo. Hned v první rozjížďku dojel druhý, ale byl z toho předčasný start, pak sedmý, a třetí. Byl to úžasný jachting. Druhý kvalifikační den se těšil na vítr 12 až 15 m/s, ale nakonec se nezávodilo, protože vítr postupně zesílil až k 20 m/s.
 


Třetí den byl hodně složitý, slaboučký vítr, občas nějaký porývek a hlavně velké mrtvé vlny po vichřici. Jirka dal dojezdy 50 a 17. V takových podmínkách je potřeba ještě hodně potrénovat. Šest hodin na vodě, přesto zelená skupina měla obě rozjížďky zkrácené v bráně a třetí se neodjela vůbec. Díky pokažené rozjížďce a předčasnému startu z prvního dne se Jirka nedostal do zlaté skupiny, prostě smolný den.

 


 
Finálové rozjížďky se odjely převážně ve slabším až středním větru, který se stáčel, a nakonec zesílil k 10 m/s. Starty všech tří rozjížděk se několikrát opakovaly, byl to skvělý trénink, kromě posledního startu se Jirkovi všechny povedly. Dojezdy 8, 2 a 29 ukazují, jak je start pro úspěch v rozjížďce důležitý. Vítr přeskakoval od severu až k západu. I přes nepovedenou poslední rozjížďku se Jirkovi podařilo posunout o 6 míst dopředu na 5. místo ve stříbrné skupině, celkově na 77. místo.

 


 
„Jsem šťastný za možnost poznat nový jachtařský revír, vyzkoušet si různé podmínky na moři, snad všechny směry větru, porovnat se s konkurencí, objevit slabiny, na kterých musím zapracovat. Potkal jsem tu mnoho známých závodníků z letošního MS na Gardě, kteří se již intenzivně připravují na příští rok. Bodrum je krásná, ale těžká lokalita, tratě jsou dlouhé, většina rozjížděk byla přes hodinu a bez kvalitní přípravy se tu uspět nedá,“ zhodnotil závod Jirka Tomeš. "Moc děkuji za laskavou podporu svému tatínkovi, za pochopení a vstřícnost panu řediteli i učitelům ze ZŠ Špindlerův Mlýn, mému trenérovi Romanovi Babickému za trpělivost a cenné rady a všem, co mi fandí."

 


 
 Více informací a výsledky: http://www.bodrumbior.com

 

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

N netradičním místě – v bulharské Varně – se minulý týden (4.–9. 10.) konalo mistrovství Evrop...

Tento víkend se uskutečnilo na Rozkoši náhradní MMČR FUN za neodjetý závod z Nechranic. Pořada...

Po závodě na slovenském Gabčíkovu se český tým třídy 29er přesunul na Balaton, aby mohl využít...

Od 25. září se na Nových Mlýnech konalo Mistrovství ČR tříd ILCA 7, Evropa, Fireball a 420. Zá...

Na mělkém jezeře Neusiedler v Rakousku se ve dnech 18.–23. 9. 2021 uskutečnilo Mistrovst...

Zobrazit všechny články


nahoru