Jarní Svezení 2013

Dana Dvořáková | 21.03.2013

16. 3. 2013, Praha - Vltava pod Vyšehradem

Lodní třída RS Feva odstartovala jachtařskou sezónu v sobotu 16. 3. kdy se 8 plachetnic RS Feva a 3 plachetnice ostatních tříd ( K6, SeaScape, RS Vareo ) sešly na Vltavě pod Vyšehradem, aby odstartovali v závodě „Jarní Svezení“. V sobotu, ač dle meteorologické předpovědi vítr měl přijít, dostavilo se pouze sluníčko, avšak nepodařilo se odjet jedinou rozjížďku přes několik pokusů o start. Nicméně závodníci využili během dne doprovodného programu a měli možnost vyzkoušet si řešení protestů nanečisto, vyzkoušet si práci protestní komise, kterou vedli zkušené rozhodčí Bára Nápravníková a Míša Burdová, anebo shlédnout zajímavá videa ze světa jachtingu.

V neděli byla situaci jiná. Závodní komise odstartovala první rozjížďku do nestálého severovýchodního větru o síle 3 m/s a podařilo se oběma třídám odkroužit jednu rozjížďku. Druhá rozjížďka se startovala již do poryvovatého větru, který pulzoval mezi 3-6 m/s. Po druhé rozjížďce musela závodní komise přestavit trať a mohlo se startovat do již třetí rozjížďky, ve které se vítr začínal zvedat a tak čtvrtou a pátou rozjížďku jeli závodníci již v čerstvém větru o síle 6 m/s s nárazy okolo 11 m/s. V poledne tak měli závodníci na kontě 5 rozjížděk a tak se odebrali do prostor Českého yacht klubu, aby poobědvali a odpočinuli si na odpolední program.

V 13:45 se nalodili rodiče a doprovod na loď Kazi (zapůjčenou od sponzora závodu Pražských Benátek) a sledovali start plachetnic do dálkové plavby. V průběhu rozjížďky foukal opravdu silný vítr a dosahoval nárazů až 14 m/s , ale přesto závodníci bojovali a byl na nich vidět zápal a nadšení. Po cca. 2km plavby lodě otočili návětrnou bójku a ve skluzech se vraceli zpět pod Vyšehrad, aby protnuli cílovou čáru.

Po dojetí, se v loděnici vyhlásily výsledky Jarního Svezení. V lodní třídě RS Feva vyhráli nečekaně nováčci na této třídě, ale jinak velmi zkušení závodníci lodní třídy Optimist Matěj Jurečka a Lucka Keblová, kteří zaslouží obrovskou pochvalu za jejich houževnatost a odhodlání. V ostatních třídách zvítězil Pavel Pavlousek s Janem Drábkem na SeaScapu 18. Ostatně všichni závodníci zaslouží obrovský obdiv za jejich výdrž.

Těšíme se na dalších závodech na setkání s Vámi – příznivci lodní třídy RS Feva

Václav Brabec, člen KR závodu

Starší články z kategorie Závody

Srdečně vás zveme na druhý letošní závod ze série CEREmatchRACE, 6. - 7. dubna 2013!

Optimisté z YachtClubu Štětí bodovali na mezinárodním mistrovství Kataru "Sail the Gulf" 2013 i v...

Český tým (YCSOS+YCCSA) 19. 2. 2013 vybojoval v závodu družstev (team racing) LT Q na mezinárodní...

CK FISCHER Sailing Team zvítězil v lednovém závodě na Vltavě

Přijďte podpořit závodníky a sejít se s přáteli na lednový matchrace do YC CERE. Závody jsou orga...

Zobrazit všechny články


nahoru