JACHTAŘSKÁ SEZONA NA LIPNĚ ZAHÁJENA!

Eva Skořepová | 04.05.2017

VELKÁ CENA YC LIPNA 29.4.-1.5.2017 – Loděnice Lipno, Lipno nad Vltavou

Zpočátku to vypadalo, že první závod Poháru České republiky lodních tříd RS700, RS500, RS Aero a 29er bude zrušen kvůli rozmarům dubnového počasí. V oblasti naší největší přehradní nádrže totiž v průběhu pátku napadlo více než 10 centimetrů sněhu. Organizátoři však vzhledem k víkendové předpovědi rozhodli o konání závodu.

V sobotu se připravovali lodě ve sněhu, nicméně sluníčko svítilo již od brzkých hodin a sněhová pokrývka tak rychle ubývala. Do závodu se přihlásilo 12 lodí RS700, 6 dvouposádkových RS500, 6 lodí třídy RS Aero a 6 juniorských skiffů 29er. Start rozjížděk stanovili rozhodčí na 13:00, a opravdu se v tento čas startovalo. V sobotu se podařilo uskutečnit celkem 4 rozjížďky za větru 6 až 15 uzlů. V průběhu dne se na vodě ukázal také nový, doslova létající, katamarán A-Cat a na něm jeden z našich nejzkušenějších jachtařů David Křížek.

Nedělní dopoledne bylo větrné, studené, ale opět slunečné. Silný oscilující vítr dělal starost především rozhodčím, kteří museli několik rozjížděk přerušit. V těchto krušných podmínkách se podařilo uskutečnit pouze dvě rozjížďky a poté byli závodníci odesláni na břeh. Pro lodní třídu RS700, která měla závod vypsán pouze, jako dvoudenní uzavřely tyto dvě rozjížďky tento závod. Vítězem se stal po vyrovnaných dojezdech Adam Plhoň, následován nováčkem flotily Petrem Fialou a Jiřím Olšou. Smolařem závodu je bezesporu po sobotě vedoucí závodník - Michal Kotek, který nemohl z technických důvodů nastoupit do posledních dvou rozjížděk. Nicméně tím nedělní závodění nekončí. V 14:30 se opět startovalo, avšak už bez lodní třídy RS700. Krásné počasí, silný východní vítr dovolil závodní komisi uskutečnit další tři rozjížďky pro všechny třídy. Večer se závodníci sešli u ohně, aby opekli špekáčky a také jí upálily!

Prvomájové dopoledne foukal slabý až střední vítr, který dovolil uskutečnit pouze jednu rozjížďku, jenž byla doslova třešničkou na dortu.

Poté závodníci zabalili lodě, převzali ceny a vyrazili vstříc svým domovům.

Za Loděnici Lipno

Václav Brabec

Výsledky: https://drive.google.com/file/d/0B0M7lv6uv4ZrWVF4UzlFLUUzX0U/view?usp=sharing

Záběry z drona:

https://www.dropbox.com/sh/57usjrjvp14lprj/AAD1eyo97Qaop0HN4cGjpEG1a?dl=0

Lodní třída RS500 – stupně vítězů

Lodní třída 29er – stupně vítězů

Lodní třída RS700 – stupně vítězů

Lodní třída RS Aero a její pohárová premiéra

Starší články z kategorie Závody

Letošní ročník tradičního závodu Silberreiher Regatta 2017 lodní třídy Flying Dutchman se konal n...

Deset posádek z celé republiky, tři závodní dny, pětadvacet rozjížděk, jednobodový rozdíl mezi st...

Třída Optimist měla letošní první závod Poháru ČR na Rozkoši od 29. 4. do 1. 5. Na startu se sešl...

Druhý závod Evropského poháru lodní třídy RS Feva se konal o tomto víkendu v holandském Medemblik...

V médiích se dne 1. 5. 2017 v souvislosti se záchrannou akcí na Nových Mlýnech objevily nepravdiv...

Zobrazit všechny články


nahoru