Jachtařkou roku 2011 Veronika Fenclová

Dana Dvořáková | 01.02.2012

Praha 31. 1. 2012. Na slavnostním večeru v Praze byly vyhlášeny výsledky tradiční ankety Českého svazu jachtingu Jachtař roku 2011

I tentokrát v ní svými hlasy rozhodli delegáti svazové konference, kteří vybírali ze závodníků nominovaných výkonným výborem ČSJ na základě návrhů, jež mohli zasílat členové jachtařského svazu. Anketa měla opět čtyři kategorie.

Mezi juniory získal nejvíce bodů letos teprve patnáctiletý závodník TJ Jachtklub Brno David Bezděk, který vloni odjel jednadvacet závodů na lodi třídy Optimist a dosáhl na ní výrazných úspěchů – stal se mistrem republiky, byl druhý v poháru této třídy a 9. na ME v portugalské Taviře. Druhý skončil v juniorské kategorii Ondřej Teplý z téhož klubu, třetí byl Štěpán Novotný z Jachtklubu Cheb.

Mezi juniorkami byla v anketě nejúspěšnější rovněž teprve patnáctiletá závodnice YC Lipno nad Vltavou Nikol Staňková. Také ona závodila na Optimistu a připsala si vloni 2. místo na MČR této třídy, celkové vítězství v poháru ČR a 4. místo na ME v Portugalsku. Druhá byla Markéta Audyová z TJ Jachtklub Brno a třetí Johana Kořanová z YC Neratovice.

Mezi muži se z vítězství radoval finnař a několikanásobný olympionik Michael Maeir z YCR Jachting Roudnice nad Labem. Vloni byl 1. na Gold Cup Master Finn a stal se i mistrem republiky. Na druhé místo vynesly hlasy delegátů Milana Hájka z TJ Lokomotiva Plzeň, který vloni dosáhl významných úspěchů v posádce s Michaelou Preibiscchovou na plachetnici třídy Fireball. Třetí byl, zejména díky výkonům na lodi Melges, Petr Fiala, mladý závodník z YC Neratovice.

Úspěšné starty na lodi třídy 420 vynesly třetí místo v ženské kategorii olympioničce Lence Mrzílkové z YC Neratovice. Druhá byla – stejně jako Milan Hájek v mužské kategorii – Michaela Preibischová, jachtařka z TJ Slovan Mariánské Lázně. Z vítězství mezi ženami se mohla těšit Veronika Fenclová z Jacht Clubu Praha 12, která závodila na lodi Laser Radial. Vloni získala 4. místo na MS, 4. byla i na ME, 5. v seriálu Světového poháru, 2. na mezinárodním mistrovství Anglie a dokázala pro český jachting vybojovat účast na OH v Londýně. Díky počtu získaných bodů – 197 – se Veronika Fenclová stala potřetí za sebou i absolutní vítězkou ankety Jachtař roku 2011.

Václav Žmolík

Starší články z kategorie Sekretariát ČSJ

Sportklub Lomazice oznamuje, že dne 29.1.2012 po dlouhé těžké nemoci zemřel ve věku 76 let jeho ...

Od 1. 4. 2012 bude zrušeno původní telefonní/faxové číslo pevné linky sekretariátu ČSJ (220 513 6...

19. - 23. prosince 2011

V neděli 4.12.2011 ve 12.00 hod. dojde k uzavření databáze výsledků pro rok 2011, od toho momentu...

Pozor blíží se konec roku a tak je potřeba věnovat pozornost výsledkům. Doporučuji a zároveň pros...

Zobrazit všechny články


nahoru