Jachtaři uctili památku Karla Smetany

Eva Skořepová | 16.09.2015

Nejen jihočeští jachtaři se přijeli poklonit a vzdát hold zakladateli prvního jachtařského klubu na Lipně Karlu Smetanovi.

Na memoriál zakladatele klubu přijelo jedenatřicet kajutových jachet. A to jak sportovních, tak i krásných turistických lodí, které v mnoha případech suplují chaty kolem jihočeského moře, ale volání dálek a vůně vody jejich majitele stále láká a oslovuje. V sobotu odstartoval Jan Tlášek, tentokrát v roli stavěče trati i hlavního rozhodčího, peloton lodí před JK Černá v Pošumaví. „Trať jsem vzhledem k nepříliš větrné předpovědi postavil tak, aby se všechny posádky mohly vejít do pětihodinového časového limitu. Trasa od nás z Černé pod obec Hruštice a zpět však byla pro mnohé posádky v tak krátkém limitu nesplnitelná a tak jsme je museli, letos již tradičně, odpočítat některé lodě na vodě. Například PASKVIL, lodička Slávy Klímy a jeho kamaráda Pepy Štrose měří na délku jen o chlup víc než Vaurien. Přesto se tito stateční námořníci snaží startovat na všech lipenských regatách byť bez větší šance na úspěch. Ale i tentokrát dojeli. Klobouk dolů!“ Chválil Jan Tlášek.

Jeden z posledních snímků dlouholetého předsedy a zakladatele jachtařského klubu na Lipně v Černé v Pošumaví zachytil MUDr. Alexandr Jegorov

Jeden z posledních snímků dlouholetého předsedy a zakladatele jachtařského klubu na Lipně v Černé v Pošumaví zachytil MUDr. Alexandr Jegorov

Mezi sportovními loděmi bylo zajímavé sledovat do posledních metrů souboj Pavla Kukačky s Vladimírem Myslíkem. Nakonec byl úspěšnější ostřílený lipenský jachtař Kukačka. S bronzem se musel spokojit jindy vždy vítězný Jirka Vachel z JK Černá v Pošumaví. Mezi turistickými jachtami sázeli odborníci na Martina Doležela, ovšem závody v jachtingu končí až po protnutí pomyslné cílové pásky. A tu letos po zásluze poprvé jako první proťal známý scénárista a TV režisér jinak vyznavač kajutového jachtingu Ivo Pelant z Prahy. Příjemnou atmosféru posledního podniku kajutových jachtařů na Lipně v Letošním roce podtrhlo nádherné počasí začínajícího babího léta. Tak za rok popět nashledanou!

Petr Vitoň

Výsledky memoriálu Karla Smetany:

Turistické jachty (17 posádek):

1. Ivo Pelant

2. Martin Doležel

3. Tomáš Matoušek

Sportovní jachty (14 posádek)

1. Pavel Kukačka

2. Vladimír Myslík

3. Jiří Vachel

Starší články z kategorie Závody

Pohárový závod lodních tříd RS 700 a RS Feva se uskutečnil o víkendu 12.-13-9-2015 v YK Jestřábí...

25. 8. - 5. 9. 2015, Dziwnów - Polsko

Letošní „Borůvková regata“, kterou každoročně pořádá YC Lipno nad Vltavou se opět vyd...

Po dlouhých dvaceti letech, šestého září, oprášili jihočeští windsurfeři závod ve slalomu. V roc...

Vyznavači nejnovějšího jachetního sportu kiteboardingu se sjeli v kempu a jachtařském klubu Jestř...

Zobrazit všechny články


nahoru