Jachtař roku 2008

Dana Dvořáková | 19.02.2009

Zpráva z vyhlášení ankety, které proběhlo 18. února 2009 v Praze

V jachtklubu CERE v Praze-Podolí byly dnes vyhlášeny výsledky tradiční ankety Českého svazu jachtingu Jachtař roku 2008. Rozhodli v ní jako tradičně delegáti konference ČSJ, tedy zástupci klubů, asociací a dalších subjektů svazu. Bylo odevzdáno celkem 62 platných hlasovacích lístků. Hlasovalo se v pěti specializovaných kategoriích a v absolutním pořadí.

Celkovým vítězem ankety se stal David Křížek, který se v posledních letech věnuje zejména námořnímu jachtingu a upozornil na sebe i širokou veřejnost 3. místem v závodě osamělých mořeplavců přes Atlantik v roce 2007. Vloni bylo jeho nejlepším výsledkem 2. místo v závodě Middle Sea Race. Stal se také mistrem republiky ve třídě Bavaria Match, Velká cena YFA, a doplul na 2. místě na 12. České námořní rallye. Celkově v anketě obdržel 85 bodů. David Křížek vyhrál i kategorii Námořní jachting.

Druhá příčka v celkovém pořadí připadla, díky 77 bodům, závodnici ve třídě 470 Lence Šmídové, stříbrné medailistce na OH v Athénách v roce 2004. Tehdy ještě na jednoposádkové lodi Evropa. Vloni jako kormidelnice spolu s mladou kosatnicí Lenkou Mrzílkovou vybojovala 7. místo na olympiádě v Číně anebo 5. na ME ve své třídě. Lence Šmídové přisoudili jachtaři rovněž vítězství v kategorii Okruhový jachting/windsurfing – ženy.

Třetí místo (34 bodů) obsadila kolegyně Lenky Šmídové z posádky Lenka Mrzílková. Pro mladou závodnici, která je ještě v juniorském věku, bylo trénování a závodění se zkušenou jachtařkou velkou šancí a 7. místo na olympijských hrách fantastickým úspěchem. Zároveň se mohla těšit z vítězství v kategorii Juniorka roku 2008.

Vítězem kategorie Okruhový jachting/windsurfing – muži se stal jeden z našich nejzkušenějších jachtařů Michael Maier. První Čech, který se dostal do posádky soutěžící o Americký pohár, a to v týmu +39 Challenge. Vloni se stal mistrem republiky ve třídě Finn a vybojoval 7. místo na SP v Kielu, ovšem olympiáda mu nevyšla podle jeho představ a skončil až 25.

Kategorii Junior roku s přehledem vyhrál nadějný Viktor Teplý. Potěšil zejména 4. místem na ME juniorů ve třídě Laser Radial, ale i celkově 2. místem v seriálu Europacup v této třídě.


Václav Žmolík, ČSJ

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

Informace ohledně objednávek licencí na letošní sezónu

Čtvrtek 15. ledna 2009, YC CERE

(občanského sdružení registrovaného u Ministerstva vnitra ČR pod číslem VSP/1 – 1235/90R) ...

Výzva k podání žádostí o zapůjčení člunů ČSJ pro rok 2009

Čtvrtek 18. prosince 2008, YC CERE

Zobrazit všechny články


nahoru