Jabuka pro naše barvy

Eva Skořepová | 11.11.2019

Již sedmnáctý ročník regaty Jabuka  proběhl s početnou účastí českých a slovenských posádek, které zde zaznamenaly velké úspěchy.


 

Letošní ročník byl velkou výzvou pro žaludky posádek na jedné straně a spinakery na straně druhé. Tradiční start v pátek večer byl odložen z důvodu silného juga na sobotní sedmou hodinu ranní. Změny poznamenaly nejen start. I trať se od běžné lišila. Ostrov Jabuka se například nezvykle točil levobokem.

 

Z důvodu odloženého startu a měnícího se směru větru z juga na bóru, bylo třeba očekávat nevlídné vlnobití na moři. Vlny ze dvou směrů a nestabilní vítr spojený s prudkým deštěm vyvolaly u mnohých posádek nevolnost. Nebyly to jen žaludky, co se kazilo. Při letošním ročníku, bylo potrháno mnoho spinakerů, jak u charterových lodí, tak i lodí závodních.

 

Průběh závodu byl jinak klidný, až na pár vyhrocených situací s předností na startu. Samotný průběh závod nedoprovázely žádné dramatické situace ze strany počasí. Pouze silný, silný a ještě silnější déšť chvílemi.

 

Úspěchy českých posádek

Letošní ročník zaznamenal mnoho úspěchu českých posádek. Zejména celkové druhé místo týmu SPG Pavla Sehnala na lodi Club Swan 36. Dále druhé místo týmu Victoria Michala Horkého ve skupině ORC A na lodi Farr 40. Ve skupině ORC B se na druhém místě umístil tým HEBE V na lodi M37 pod vedením Jakuba Havelky. A dále v této skupině uspěl tým Bohemia Praha Pavla Štolby na lodi Dufour 34E, který se umístil na výborném třetím místě. Tentokrát bez Milana Koláčka. Posádka jela ve složení Pavel Štolba, Ondřej Vachel, Martina Kebrlová, Pavla Písařová a Josef Sepp.  Mnoho dalších úspěchů získaly další české lodě ve svých skupinách. První místo Josef Muzikář, třetí Ondřej Labuda, druhé Jiří Koleňák, Třetí místo Miro Jakubčík atd.

 

 

Celkové výsledky najdete zde.

 

 

Převzato z www.lodninoviny.cz

 

Starší články z kategorie Závody

V sobotu 9. 11. v podvečerních hodinách proběhlo v YC CERE vyhlášení Poháru ALT Q a Českého po...

MČR v týmovém jachtingu třídy Optimist   V termínu 8.–10. listopadu se v Pra...

Závěr sezóny 2019 byl pro lodní třídu 2.4mR hektický. Ve dnech 12. - 18. října se konalo Otevř...

Téměř 600 Optimistů se prohánělo po hladině Gardy a mezi nimi i 30 českých mladých závodníků. ...

V Praze na Vltavě v YC CERE se od pátku do neděle (25.–27. 10.) konalo mistrovství České repub...

Zobrazit všechny články


nahoru