ISAF World Sailing Games 2006, 10. – 20.5. 2006

Dana Dvořáková | 22.05.2006

Zhodnocení WSG 2006 od Veroniky Fenclové.

Závod, který se konal v Rakousku na Neusiedlu, se sestával z pěti dní kvalifikace a pěti dní finále. Délkou se podobal délce dvou samostatných závodů a i formát rozjížděk tomu odpovídal. Po kvalifikaci se pole rozdělilo na zlatou a stříbrnou skupinu. Stříbrná skupina pokračovala dále jako na všech závodech a zlatá jela od nuly. Přišlo do ní deset nejlepších závodnic ze světového žebříčku počítaného k únoru 2006. Pro stříbrnou skupinu byly naplánovány 4 rozjížďky a pro zlatou osm.

V kvalifikaci se mi vedlo výborně. První den jsem sice měla technickou závadu a nemohla jsem dokončit druhou rozjížďku dne, ale vše jsem si vynahradila druhý den, kdy jsem vyhrála obě rozjížďky. Třetí den se vůbec nevyjelo na vodu. Čtvrtý den dlouho vypadal stejně, ale nakonec vítr přišel a odjela se jedna rozjížďka. Poslední den kvalifikace jsme v silném větru odjeli též jednu rozjížďku, v které jsem k mému překvapení, protože silný vítr není má doména, skončila třetí. Celkově jsem se po dojezdech 3, DNF, 1, 1, 8, 3 umístila na druhém místě a postoupila s přehledem do zlaté skupiny. Večer byla velká party s vyhlašováním výsledků z kvalifikace a v pondělí byl volný den.

Finále začalo bezvětřím. Organizátoři nás sice kolem páté hodiny vyhnali na vodu a podařilo se odstartovat i rozjížďku, ale dokončit už jsme ji nestihli, protože vítr opět utichl. Druhý den se na Neusiedl přihnal velmi silný vítr s největším nárazem až 37 uzlů. Tento vítr není mým ideálním, ale nakonec se mi i přesto dvě rozjížďky povedly. Ve třetí jsem se na poslední zaďák dvakrát převrátila a přišla tak o další slušný dojezd do patnáctého místa, který mi nakonec dost chyběl, protože další dny se mi již moc nevedlo. Třetí den jsme jeli dvě rozjížďky za slabého větru, který se nepředvídaně během prvních stoupaček stáčel. V první rozjížďce dne o 20 stupňů zprava a v druhé zas o 20 zleva. Mě chybělo štěstí na strany a zajela jsem hodně špatně. Obě rozjížďky byly po prvém kole zkráceny tak na polovinu a nedalo se již po špatném začátku mnoho dojet. Čtvrtý finálový den zas přišel silný vítr a odjely se další 3 rozjížďky. První dvě rozjížďky jsem nejela nic moc. Po 9 dnech závodění jsem toho již měla dost a ztrácela jsem na rychlost na stoupačku. V poslední rozjížďce vítr poklesl a já se držela celou rozjížďku kolem desátého místa. Pak ale přišla osudná halza, kterou jsem přehoupla a převrátila se těsně před cílem. Ztratila jsem asi sedm míst a nesbírala další bodíky, které mě v závěrečném součtu posunuly na 25. místo.

V sobotu, 20.5. se jela již jen medailová rozjížďka pro prvních deset závodnic, ve které si své medailové umístění obhájily všechny tři závodnice.

1. Paige Reiley

2. Sophie de Turckheim

3. Sarah Blanck

Co dodat?

Z finálových rozjížděk jsem byla zklamaná. Věřila jsem si na umístění v první dvacítce, možná i patnátce. Podmínky byly ale jiné než v kvalifikaci a já již byla i hodně unavená. Závod byl dlouhý a těžký a nakonec jsem skončila na 25. místě z 65 závodnic, což považuji za můj průměrný výsledek.

Veronika Fenclová

Starší články z kategorie

Lenka Šmídová hodnotí svou učást ve finále WSG 2006.

Vážení přátelé, Mezinárodní asociace lodní třídy Evropa (IECU) v roce 2005 vyhlásila nová pravid...

NEWS FROM THE INTERNATIONAL EUROPE CLASS UNION

Lenka Šmídová popisuje průběh prvního závodního finálového dne ISAF World Sailing Games 2006.

Události posledních dnů na WSG očima zástupce tisku pro Team racing. Tereza Vrbová

Zobrazit všechny články


nahoru