Informace z VV

Antonín Mrzílek | 20.07.2007

Informace o právě proběhlé kvalifikaci na OH 2008 a aktuální situaci v českém jachtingu

Vrcholem letošní sezony byla pro český jachting kvalifikace na OH 2008, která skončila před několika dny v portugalském Cascais. V těžké konkurenci skvěle obstáli Michael Maier ve třídě Finn a Martin Trčka ve třídě Laser, kteří vybojovali pro ČR právo účasti na OH 2008 pro své třídy. Podle mezinárodních pravidel i nominačních kritérií ČSJ pro OH 2008 nejde o jmenovitou kvalifikaci, ale o místa, na která může být nominován později jakýkoliv český závodník.

Neúspěchem skončila kvalifikace pro posádku Lenka Šmídová – Veronika Fenclová ve třídě 470 ženy. Nejen že se nevešly mezi postupující na OH, ale navíc se dohodly, že dále již spolu nebudou pokračovat v přípravě na další kvalifikační závod, který se uskuteční na konci ledna 2008 v Austrálii. Proto VV ČSJ provedl určité změny ve složení reprezentačních posádek jednotlivých tříd.

Veronika Fenclová se vrací na třídu Laser Radial. Její šance na nominaci na OH v této třídě jsou zcela reálné a proto má také plnou důvěru a podporu VV ČSJ.

Podobně je na tom nově vzniklá posádka ve třídě 470 ženy. Novou kosatnicí Lenky Šmídové je její oddílová kolegyně z Neratovic Lenka Mrzílková. Lenka Mrzílková je mladá závodnice se zkušenostmi ze tříd Cadet a 420, kde dosáhla řady výborných výsledků. Je členkou sportovního centra mládeže ČSJ. I šance této nové posádky na nominaci na OH 2008 jsou zcela reálné a proto má rovněž plnou důvěru a podporu VV ČSJ.

O účast českých lodí na OH 2008 se budou naši jachtaři pokoušet ještě ve třídách 470 muži a RS:X muži.

Ve třídě 470 muži máme dvě vyrovnané a nadějné mladé posádky. Bratry Ondřeje a Pavla Bobkovy a Petra Fialu s Michalem Škodou. Kvalifikace v Cascais se zúčastnila pouze posádka Fiala – Škoda a odvedla tam solidní výkon, který sice na kvalifikaci nestačil, ale byli k ní mnohem blíž než sami čekali.

V oplachtěných plovácích – třídě RS:X nás v Cascais reprezentovali zkušený Tomáš Malina a mladý nadějný závodník Petr Kučera. Na kvalifikaci nedosáhli, nicméně teoretické šance tu stále jsou.

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

VV ČSJ na svém červnovém zasedání schválil přerozdělení účelových příspěvků z rozpočtu ČSJ pro lo...

Čtvrtek 14. června 2007, YC CERE

Na svém květnovém zasedání Výkonný výbor ČSJ schválil "Programové prohlášení VV ČSJ pro období 2...

Čtvrtek 17. května 2007, YC CERE

Čtvrtek 19. dubna 2007, YC CERE

Zobrazit všechny články


nahoru