Holand Regata 24. – 28. 5. 2006

Dana Dvořáková | 02.06.2006

Veronika Fenclová informuje o průběhu závodu Holand Regata

Do Holandska jsem se přesunula téměř rovnou z Neusiedlu .Již po cestě to vypadalo, že počasí bude typicky holandské, tzn. déšť a zima. Po příjezdu jsem si připravila loď , přihlásila se a regenerovala po cestě. Laser Radial stejně jako minulý rok na vodu chodil jako jeden z prvních, na desátou hodinu, což znamená vstávat po sedmé hodině, aby se člověk stačil připravit.

První den závodu se do pozdních hodin čekalo, až se vítr umoudří a trochu zeslábne. Nakonec se organizátorům podařilo odstartovat rozjížďku pro některé třídy v půl osmé večer. My jsme byli na okruhu s Laserama, takže jsme se ke startu dostali pár minut před osmou. Rozjížďka se mi příliš nevydařila a skončila jsem na 25. místě.

Ve čtvrtek pršelo a pro změnu skoro nefoukalo. První rozjížďku jsme startovali sice na čas, ale jela se kvůli slabému větru hodinu a půl. Byl to boj o každý metr a člověk musel být hodně trpělivý. Druhá rozjížďka se jela též ve velmi slabém větru a v třetí přifouklo až na druhou stoupačku, kde jsem se prvně za den vyvěsila do popruhů. Ve třetí rozjížďce se mi podařilo dojet na třetím místě a posunula jsem se na průběžné sedmnácté místo po jedné škrtačce.

V pátek se jely další tři rozjížďky. Během dne jsem se zlepšovala na startech a tomu odpovídaly i výsledky. V první rozjížďce jsem se hned po nevydařeném startu nemohla vymotat na čistý vítr a ještě jsem zvolila špatnou stranu stoupačky. Ztrátu jsem již nedojela a skončila na 44. místě. Druhý start i výsledek v rozjížďce byl lepší – 26. místo. Ve třetí rozjížďce se mi konečně podařilo pořádně vystartovat a dojela jsem 4. Celkově jsem se posunula na 13. místo. V celém závodě se škrtala jen jedna rozjížďka, takže záleželo na každém dojezdu.

V sobotu přifouklo na střední vítr do sedmi metrů za sekundu a odjely se zas všechny tři rozjížďky. Výsledky: 6, 15, 15 mě posunuly na osmé místo, což znamenalo, že jsem si v neděli vyzkoušela již po třetí atmosféru medailové rozjížďky. V prvních dvou účastích jsem vždy skončila hned na startu, kde jsem točila penaltu a pak jen dojížděla ostatní. Teď mi zas hrozil jen posun vzad. Na sedmou loď jsem ztrácela 10 bodů, což znamenalo 5 míst.

Medailová rozjížďka se jela v silném větru a první bójka byla blízko břehu, kde byl vítr trochu poryvový. Hned na startu se projevila nervozita, dvě lodě se převrátily. Na první bójce jsem byla na čtvrtém místě. Nakonec jsem skončila v rozjížďce šestá a celkově osmá. Dvě lodě medailovou rozjížďku nedokončily.

Na coach meetingu v neděli ráno trenéři diskutovali o přísnosti bodování za OCS či DNF, kde se závodníkům připočítá dvojnásobek bodů z celého pole před medailovou rozjížďkou a v případě závodění ve skupinách, z celé zlaté skupiny. Bodování se zdálo přísné hlavně v případě nějakého technického problému, který může během rozjížďky nastat. Uvidíme tedy jestli se nějak formát medailové rozjížďky změní.

Pořadí :

  1. BEL Evi van Acker
  2. GBR Penny Clark
  3. NZL Jo Aleh

8. CZE Veronika Fenclová

Starší články z kategorie

Vážení závodníci v příloze naleznete plachetní směrnice pro závod Cena Šumavy, která se uskuteční...

Sportovní centrum mládeže při YC CERE Praha pořádá již třetí soustředění na Nových Mlýnech. V n...

Závodníci týmu Atlantik minitransat absolvovali ve Francii první sólovou regatu ve třídě Transat ...

Výsledky a celkové hodnocení

V termínu 10.06.-11.06.2006 pořádá na Lipně JK Černá ve spolupráci s ALT Evropa závod Poháru ČR v...

Zobrazit všechny články


nahoru