Halloween Regata na Gardě

Eva Skořepová | 02.11.2019

Téměř 600 Optimistů se prohánělo po hladině Gardy a mezi nimi i 30 českých mladých závodníků. Od 1. do 3. 11. se v Torbole konal již sedmý ročník Halloween Regaty.


 

Vzhledem k tomu, že se příští rok jede na Gardě mistrovství světa, ve flotile byli účastníci nejen z téměř všech evropských zemí, ale také z Izraele nebo USA. Na Gardě již léto skončilo, zamračená obloha, teplota pod 15 °C a jižní vítr do 5 m/s. Takové byly podmínky, v nichž se v pátek odjely první tři rozjížďky. Junioři (ročníky 2008, 2007, 2006, 2005 a 2004) byli rozděleni do pěti skupin cca po 90 závodnících, šestou skupinu tvořili Cadeti (ročníky 2010 a 2009).

 

Bójky závodníkům často ujížděly...

 

 

Na vodě při takovémto počtu závodníků panoval pořádný zmatek, všude byly lodě a trenérské čluny. K nepřehledné situaci přispívaly ještě bójky vybavené GPS a motorem, které se po hladině samy pohybují. Přes ujištění, že jejich odchylka od dané pozice je pouze 1 metr, ujížděly závodníkům o stovky metrů a často je nahrazoval člun závodní komise.

 

 

Objet bójku nebylo v takovém počtu závodníků jednoduché...

 

 

 

 

Z našich závodníků se s danou situací nejlépe vypořádal Lukáš Kraus, který skončil na 66. místě ze 461 lodí.

 

V sobotu byly v plánu další tři rozjížďky ve skupinách a v neděli se měly jet tři finálové. Jenže sobota přinesla jen déšť a bezvětří. Po vodě se proháněly jenom bójky. Závodníci celý den čekali na břehu. V neděli k bezvětří ještě navíc hustě pršelo. Nakonec se přece jen vyjelo a ve slabém větru, často v naprosto neregulérních podmínkách  se odjela jedna rozjížďka v každé skupině.

 

 

Z našich závodníků se s danou situací nejlépe vypořádal Lukáš Kraus, který skončil na 66. místě ze 461 lodí. V Cadetech byl nejlepším českým závodníkem Jiří Tomeš, který vybojoval pěkné 15. místo ze 115 závodníků.

 

 

Kompletní výsledky a další info zde: https://www.circolovelatorbole.com/it/regatta/index

 

Starší články z kategorie Závody

V Praze na Vltavě v YC CERE se od pátku do neděle (25.–27. 10.) konalo mistrovství České repub...

23. Česká námořní rallye aneb Mistrovství ČR One-Design   Od 13. do 18. října ...

Po loňské účasti na lodi CAMBRIA se letos opět Viktorovi podařilo účastnit se v závodě klasick...

Ve dnech 4.-6. října se v Německém Essenu na Baldeneysee jelo Mistrovství Německa ve třídě 2.4...


Zobrazit všechny články


nahoru