Flying Phantom - CZE 78

Dana Dvořáková | 12.04.2016

Ve francouzském Cannes na Azurovém pobřeží skončil první letošní závod foilujících katamaránů Flying Phantom - David Křížek a Milan Harmáček - Team DISCOPMP

Jedná se o lodě nové generace, které se díky speciálním profilům ploutví a kormidel dokáží doslova vznést nad vodní hladinu, kde dosahují obrovských rychlostí. Závody takovýchto strojů pak patří mezi nezapomenutelnou podívanou, ale jsou také extrémně nebezpečné.

Poprvé v historii foilujících lodí se na start postavila i posádka z České republiky. Tým CZE 78 - DISCOMP - David Křížek a Milan Harmáček, mají katamarán Flying Phantom již od loňského června, ale příprava na závody byla dlouhá a náročná. Až nyní se tým odhodlal a vstoupil do závodu světové série. Na startu bylo 13 lodí na jejichž palubách nechyběla velmi zvučná jména. Cílem naší posádky bylo získání nových zkušeností a pochopitelně co nejlepší umístění. Základem bylo zabránit zranění. Kosatník posádky byl již dříve na lodi několikrát poraněn a ještě se mu hojí přeražený nos z tréninku na Lago di Garda. V Cannes utrpěl první krvavý šrám v obličeji již před startem úvodní rozjížďky. Pak už byla jízda téměř bezbolestná. DISCOMP vstoupil do závodu 5. místem, ale v následující rozjížďce jim praskla kladka na vrcholu stěžně a dvě rozjížďky nedokončili. Den pak zakončili dalším dojezdem na 5. místě ve skupině.

Druhý den panovaly na moři divoké podmínky a tak závodní komise start ke všeobecné spokojenosti odsunula. Odpoledne se pak závodilo dál, i když to i tak bylo dost divoké. Nejlepší byl pro náš tým úvodní start, ve kterém si po těsném cílovém souboji s týmem USA odnesl 3. místo. V následujících rozjížďkách se naopak moc nedařilo.

Poslední den závodu byl vítr spíše slabší, ale o to byly souboje vyrovnanější. Týmu DISCOMP se povedla druhá rozjížďka dne, když se v polovině kursu proti větru dostali do vedení. To pak drželi celé dvě kola, ale před poslední bójí a krátkým letem do cíle přišla chyba a do vedení se dostal domácí tým GROUPAMA TEAM FRANCE.
Pro český tým znamenala účast v tomto prestižním závodě 11. místo. Celkovými vítězi se stala francouzská posádka CUPLEGEND - Arthur Boc-ho a Cantin Roger, loňští
vítězové RedBull Foiling Generation. David Křížek bude nyní trénovat a závodit na sólovém skifu RS700, ale již 14. května se společně s Milanem Harmáčkem představí s foilujícím katamaránem Flying Phantom na domácí vodě. Konkrétně to bude na Lipenské přehradě v 16. ročníku tradičního Lipno Marathonu. Další závody světové série je pak čekají v červnu na Ženevském jezeře ve Švýcarsku a v červenci na Lago di Garda v Itálii.


Velké poděkování patří partnerům týmu, především pak společnostem DISCOMP, KWS a EDOX.


Flying Phantom Séries - 13 lodí (CZE, FRA, GBR, GER, USA)


1. FRA - A. Boc-Ho / C. Roger - 1,3,5,3,1,1,1,1,1 - 12b
2. FRA - T. Mourniac / T. Laperche - 3,2,3,2,1,5,2,1,3 - 17b
3. FRA - T. Normand - A. Joubert - 1,5,2,3,3,4,2,2,1 - 18b
11. CZE - D. Křížek / M. Harmáček - 5,DNF,DNC,5,3,7,5,2,6 - 41b


Text: Team PR - DISCOMP


Foto: Martina Barnetová

Starší články z kategorie Závody

Milan Koláček s Pierrem Brasseurem bojují se světovou špičkou

V týdnu od 28. března do 1. dubna se jela tradiční regata olympijských tříd na Mallorce, která by...

1st RS FEVA EASTER MEETING 24.-26.03.2016 – Gargnano, Lago di Garda, Itálie Zatímco brn...

V pondělí 28. března začíná na Mallorce regata olympijských tříd „47 Trofeo Princesa Sofia ...

Jedná se o nádledující dva závody: 2. - 3. 4. 2016 - Pohár YC Štětí, CTL 161601 8. - 9. 10. 2...

Zobrazit všechny články


nahoru