Finále World Sailing Games 2006

Dana Dvořáková | 22.05.2006

Lenka Šmídová hodnotí svou učást ve finále WSG 2006.

Jak už jsem zmiňovala v prvních třech zprávách z kvalifikace a finále ISAF Sailing Games, je tato jachtařská soutěž velice netradiční tím, že se jede pouze za 4 roky, tím že všichni závodníci používají stejné (půjčené) plachetnice a také tím, že se jede na jezeře a to relativně malém a mělkém. (Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že po převrácení lodě máte tu výhodu, že si k lodi „dojdete“ po dně, ale také tu nevýhodu, že bahnem zašpiněný stěžeň a plachta každému na břehu napoví, jak se vám ten den na vodě dařilo..)

Po prvním finálovém dni s Elizabeth (ve dvouposádkové ženské disciplině) na celkovém 6.místě (viz zpráva isafsailinggames3) s dojezdy 1. a 15.

Na druhý finálový den přišly velmi rozdílné podmínky –slabý proměnlivý vítr kolem 3m/s a pořadatelům se podařilo odjet 3 rozjížďky. Naše loď, kterou jsme si pro ten den vylosovaly (každý den si posádky losují jednu z 20ti plachetnic a poté na ní závodí 1 den bez ohledu na to, kolik se ujede jízd) měla bohužel z pro nás neznámého důvodu velmi špatnou rychlost , která ústila i ve špatnou taktiku a nervozitu v týmu. Ve všech třech rozjížďkách jsme dojely mezi posledními z 20ti členném závodním poli. Bylo to velmi frustrující a až na břehu jsme zjistily, že náš stěžeň byl celý den špatně zasazen do patky stěžně, čímž bylo i celé nastavení plachetnice mimo, což vysvětlovalo špatnou rychlost lodě. Po druhém finálovém dni jsme spadly z celkového 6. na 16. místo.

Třetí finálový den bylo potřeba na vše zapomenout, sebrat síly a pokusit se dostat zpátky do první desítky závodnic, které jely poslední den velké finále. Štěstí se na nás usmálo v podobě rychlé lodi a silného větru a nám se podařilo s rozjížďkami 2., 3. a 9. poskočit zpět na 6. celkové pořadí!

Velké finále je pro nejlepších deset posádek, jede se velmi blízko u břehu, aby bylo možno závod sledovat publikem a je relativně krátké (cca 30 min). Naše finále bylo odstartováno v dopoledních hodinách za velmi slabého větru a nám se bohužel nepodařilo prosadit na velmi krátké startovní čáře a byly jsme nuceny hned po startu otočit na nevýhodný kurz a poté už jsme se v krátké jízdě nepropracovaly zpět na přední pozice. V jízdě i v celkovém pořadí jsme skončily na 9.místě.

World Sailing Games byly v našem závodním plánu pojaty jako kvalitní tréninková regata s nejlepší současnou konkurencí, proto považujeme účast, při které jsme nasbíraly nové zkušenosti (zvlášť ve slabém proměnlivém větru), a postup do velkého finále za pozitivní.

ISAF Sailing Games je v hierarchii závodů přibližně na úrovni SP, nevyšší úroveň má OH, poté MS a ME.

Lenka Šmídová

Starší články z kategorie

Vážení přátelé, Mezinárodní asociace lodní třídy Evropa (IECU) v roce 2005 vyhlásila nová pravid...

NEWS FROM THE INTERNATIONAL EUROPE CLASS UNION

Lenka Šmídová popisuje průběh prvního závodního finálového dne ISAF World Sailing Games 2006.

Události posledních dnů na WSG očima zástupce tisku pro Team racing. Tereza Vrbová

K účasti na velkých oceánských regatách třídy Transat 650 je zapotřebí absolvovat sólovou kva...

Zobrazit všechny články


nahoru