Finále jachtařských skifů na Lipně

Dana Dvořáková | 17.10.2011

15.-16. října 2011 – Lipno nad Vltavou

Yacht klub Lipno nad Vltavou byl pořadatelem posledního letošního závodu jachtařských skifů RS700. Jelikož jde o velice vratké a akční plachetnice, byl název závodu „Lipenský kotrmelec“ zcela na místě. Na start se postavilo 13 jachtařů na sportovních lodích RS700, které doplnili ještě 3 závodníci na menších RS100. Hladinu před Marinou Lipno tak zaplnila krásná flotila barevných plachet.

Po celý víkend panovalo nádherné počasí a vál příznivý východní vítr. Ten občas jachtaře na vratkých skifech pěkně potrápil, když často měnil směr a sílu. Nebyla tak nouze o akční situace a „Lipenské kotrmelce.“

Všichni s napětím očekávali, jak se bude vyvíjet pořadí. Bylo zde hned několik favoritů. Zejména David Křížek (ANYWHERE), který vloni suverénně vyhrál všechny závody této moderní lodní třídy a letos v devíti jarních rozjížďkách také nenašel přemožitele. Celou hlavní sezónu se však věnoval závodění na katamaránech a tak vynechal několik pohárových závodů, včetně Mistrovství ČR. Dalším favoritem byl Jan Myslík (ProYachting), který se věnoval pravidelnému tréninku společně s domácím Zdeňkem Zídkem (Loděnice Lipno). Hodně se očekávalo také od letošního mistra republiky Vaška Huka (LS Brno) a stále rychlejšího Martina Vašíka (LS Brno).

V sobotu se pořadatelům zdařilo odjet pět kvalitních rozjížděk. Zdeněk Zídek si zapsal první kotrmelec a to těsně před startem úvodní rozjížďky. Pak již jezdil velmi dobře. Kvalitní výkony a rychlou jízdu předváděl i Martin Vašík, kterého ve třetí rozjížďce odstavil David Křížek, který se na něho ve stočeném větrném poryvu převrátil. Stabilně dobře a vyrovnaně jezdil také Jan Myslík. Vítězem dne pak byl David Křížek, který vyhrál čtyři rozjížďky a jednou po převržení dojel na druhém místě.

V neděli vál opět východ, ale poryvy byly o něco slabší. Skvěle závodil Vašek Huk, který si výrazně polepšil v celkovém hodnocení a skočil na celkové třetí místo. Jistou dvojku si pak zajistil Jan Myslík a jednoznačným vítězem se stal David Křížek, který si po skvělých jízdách neodpustil závěrečný kotrmelec na cílové čáře. Na menších RS100 si nejlépe vedla Bára Nápravníková. Všichni jachtaři i diváci si závod velmi užili a již nyní připravují kalendář závodů na příští sezónu.

LIPENSKÝ KOTRMELEC 2011

  1. CZE 923 – David Křížek (ANYWHERE) - 1,1,2,1,1,1,1,DNF (8,00 bodů)
  2. CZE 988 – Jan Myslík (ProYachting) - 2,3,1,2,2,3,3,1 (14,00 bodů)
  3. CZE 809 – Václav Huk (LS Brno) - 6,RDG,4,4,7,2,2,3 (25,00 bodů)

FOTO: Martina Barnetová

Alan Kučera – team PR

CK FISCHER Sailing Team

Starší články z kategorie

dne 22. 10. 2011 proběhne na Brněnské přehradě závod Modrá stuha Brněnské přehrady

O tomto víkendu, tzn. 15.10.-16.10.2011 je uskuteční v Praze na Vltavě již tradiční závod Primáto...

Split, 26th to 30th October

14.10. – 16.10.2011, Nové Mlýny (Pavlov) - CTL 112152

Vážení sportovní přátelé a příznivci, milí kolegové, obracíme se na Vás v souvislosti s kampaní ...

Zobrazit všechny články


nahoru