EuroCup třídy 29er v Koperu

Eva Skořepová | 13.04.2023

Po pěti týdnech, které byly věnovány kondiční a teoretické přípravě, se SCM třídy 29er připravovalo v dějišti druhého letošního EuroCupu, ve slovinském Koperu.


 

Tréninku se zúčastnila i posádka 49eruFX Lukáš Dadák a Dan Viščor, kteří v individuální přípravě na vodě pokračovali i během závodu 29erů. Dva dny jim bohužel síla větru nedovolila vyplou na vodu, ale poslední den před regatou absolvovali první trénink ve větru kolem 20 uzlů, se kterým se výborně vypořádali. „Jejich boat handling se výrazně zlepšuje a sami dokážou vyhodnotit, co na lodi funguje nebo nefunguje, a jak to napravit,“ chválí trenérka Dominika Vaďurová.

 

 

„Podmínky nám přály a konečně jsme se dočkali pořádně silného větru, který se nám celou zimu vyhýbal. První dva dny tréninku ve slabším větru jsme věnovali nácviku startů a objezdům bójek – konkrétně gybesetům a gybedropům, které si posádky vyžádaly jako část boat handlingu, na které chtějí zapracovat.

 

 

V neděli jsme trénink zakončili tréninkovými rozjížďkami s rakouským a slovinským týmem. Od pondělí do středy foukala extrémně silná bóra a výrazně se ochladilo. Každý den jsme čekali i několik hodin, než se vítr ustálil. První den jsem musela poslat tři lodě zpět do klubu a zůstat na vodě vždy jen s jednou lodí. Druhý den už jsme postupně na vodu vypluli všichni. Po prvních zaváháních získali všichni dobrou kontrolu lodě při manévrech a bylo cítit větší jistotu v tomto větru.

 

 

Poslední dva dny tréninku se k nám přidala i posádka Lucka Košatová a Vojta Cibulka. Po delší zimní pauze jim chvíli trvalo, než se dostali zpět do racing módu, ale poslední den se na vodě cítili už komfortně a dokázali zajet pěkné dojezdy, dokonce top 10.

 

EuroCupu se zúčastnilo 84 lodí a každý den se odjely čtyři rozjížďky. Dny byly dlouhé a náročné, první dva znovu ve znamení slabého větru a poslední den zase přišla bóra, takže jsme měli skvělé podmínky i s vlnami. Během regaty si každý našel podmínky, ve kterých byl vynikající.

 

Celé SCM se umístilo v první polovině pole, (20. místo Lukáš Kraus a Ondra Baštář, 31. místo Nela Viščorová a Anna Košťálová, 40. místo Petr Pelnář a Kateřina Šlechtická) což je solidní výkon. Myslím si, že některé posádky měly i na lepší umístění, ale i tak je jasné, že výsledky zimní přípravy se začínají odrážet. Nyní je pro nás podstatné, aby se posádky dostaly do racing módu a sbíraly více zkušeností a situací na kurzu. Za týden nás čeká Nazionali Regata na Gardě, znovu s dobrým obsazením přes 60 lodí na startu,“ zhodnotila Dominka Vaďurová.

 

Kompletní výsledky: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/5092/event?fbclid=IwAR0gdT6Gge1OWUfpsb-lMmY_wLlV-CSH9XbOwyjSNnHn_FEM2TACMIMAZsE

 

Přílohy ke stažení

  results_final.pdf (1M)

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Největší závod dětské lodní třídy Optimist na světě se konal na Velikonoce od 6. do 9. dubna n...

Máme za sebou první letošní světový pohár – 52. ročník závodu Trofeo S.A.R. Princesa Sofía zač...

52. ročník závodu Trofeo S.A.R. Princesa Sofía začíná dnes – v pondělí 3. dubna na Mallorce. N...

SpS třídy RS Feva ve složení Kristýna Křenková – Monika Křenková, Kristian Bezušek – Petr Jeřá...

Šest českých závodníků vyrazilo minulý víkend na evropský pohár do Slovinska. Ve třídách ILCA ...

Zobrazit všechny články


nahoru