Eurocup třídy 29er na Lipně

Eva Skořepová | 16.05.2022

Stylově zahájili letošní závodní sezonu na Lipně v Jachtklubu Černá v Pošumaví. Na start Evropského poháru třídy 29er přijelo 27 dvoučlenných posádek z Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Česka.



 
„Od 7. do 11. května jsme na Lipně ve spolupráci s Johankou Kořanovou Nápravníkovou organizovaly soustředění pro všechny posádky lodní třídy 29er. V sobotu se k nám přidaly ještě čtyři polské lodě s trenérem. Společně jsme každý den absolvovali několik tréninkových rozjížděk,“ říká trenérka SCM 29er Dominika Vaďurová.

 

 

 

Start sedmadvaceti posádek juniorských skifů byl nádhernou podívanou.
Foto Karel Švec


 
„Eurocup začal v silném větru s nárazy kolem 20 uzlů. Pro nezkušenější a začínající posádky byl první den závodu velkou výzvou a bohužel došlo i k nějakým materiálním škodám. Druhý den vítr trochu zeslábl, což umožnilo všem posádkám využít nových zkušeností a dostat lodě pod kontrolu,“ popisuje průběh závodu trenérka českého týmu.
 


„Pro posádky SCM byla největší výzvou kontrola pole v nestabilních a zejména slabších větrných podmínkách. Myslím, že závod byl skvělou příležitostí porozumět strategii rozhodování a vyhodnocování rizika. Tyto zkušenosti budou velmi důležité na dalších velkých závodech, které nás čekají v létě, především na mistrovství Evropy a světa,“ hodnotila.
 

 


V závodě se nejvíce dařilo německé dívčí posádce Jule Ernst – Louisa Schmidt, která závod vyhrála. Bojovala především s brněnskou posádkou Lukáš Dadák – Dan Viščor (YC LS Brno). Ta získala stříbrné medaile.

 

 

Na bronzovou příčku se nakonec probojovali Lukáš Kraus a Ondřej Baštář (JK Česká Lípa/Lokomotiva Plzeň), kteří zároveň vyhráli kategorii do 17 let.

 

Mezi favority patřili i bratři Tibor a Adam Nevelöšové z SK Štětí, ale skončili jako třetí česká posádka celkově pátí.

 

 

 

Mezi dívkami si výborně vedla brněnská posádka Nela Viščorová – Kateřina Šlechtická (YC LS Brno), která získala v této kategorii bronz a celkově byla na devátém místě.
 
Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/221305


 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na Gardě v Torbole se jel od 12. do 15. května závod Evropského poháru tříd ILCA 4, 6 a 7. Mez...

iQFoilový tým nyní tvrdě trénuje na Gardě na letošní mistrovství Evropy v dospělé kategorii, k...

Velký mezinárodní závod olympijských tříd Semaine Olympique Française se jel od pondělí 25. 4....

Jachtařská sezona definitivně začala i na českých vodách. Na Nechranicích se o víkendu 23.–24....

Od pondělka 18. dubna se na Sardinii v Cagliari konalo Mistrovství Evropy ve třídách Techno 29...

Zobrazit všechny články


nahoru