Dutch Youth Regatta

Eva Skořepová | 22.05.2023

Jednoho z největších holandských juniorských závodů ­– Dutch Youth Regatty – se zúčastnila celá řada českých závodníků. Na startu byly týmy SPS 29er, SPS RS Feva a SPS Optimist. Pro Optimisty to byla zároveň třetí a poslední kvalifikační regata na mistroství Evropy a světa, a tak bylo na startu 26 českých dětí. Zastoupení jsme měli i ve třídách Cadet a ILCA 4.


Dutch Youth Regatta se jela od 18. do 21. května ve Workumu na jezeře Ijselmeer. První den byl vítr slabší a nestálý, přesto všechny třídy odjely tři nebo čtyři rozjížďky, pouze Optimisti žádnou, přestože byli osm hodin na vodě. V pátek byl vítr stálejší a zesílil na 5–6 m/s, to už závodili také Optimisti. Po zbylé dva dny foukal silný vítr, který vždy postupně zesiloval ze 6 až na 10 m/s. Závod byl extrémně náročný pro mladé závodníky i jejich trenéry, všichni trávili každý den až osm hodin na vodě. Český tým si však z těžkými podmínkami poradil dobře.

 

 

Ve třídě RS Feva vybojovaly zlatou medaili sestry Křenkovy z Yacht Club LS BRNO, čtvrtí byli Matěj Martan a David Křížek z TJ Lokomotiva Plzeň a na 5. místě skončili Kristian Bezušek a Petr Jeřábek z YC CERE.

 

 

 

Ve třídě Cadet skončily na 4. místě sestry Dítětovy z YC Neratovice, ve třídě 29er byli nejlepší z našich na 18. místě Lukáš Kraus a Ondřej Baštář (JK Česká Lípa/Lokomotiva Plzeň).

 

 

Ve třídě ILCA 4 byl nejlepším naším závodníkem Jeremiáš Přikryl z LS Kroměříž, který skončil na 13. místě.

 

 

Mezi 53 Optimisty Benjaminy (ročníky 2012 a mladší) se do první desítky vešly hned dvě závodnice – na 5. místě Kateřina Tomolová (2. dívka) a na 8. místě Anna Skořepová (3. dívka), obě z Českého Yacht Klubu.

 

 

V nejpočetnější lodní třídě Optimist (201 lodí) se do první desítky probojoval stejně jako na Gardě Jiří Tomeš z JK Česká Lípa. Tentokrát to bylo 9. místo. Do zlaté skupiny se vešli ještě na 27. místě Patrick Štafa (MYK), na 37. místě Beáta Dokoupilová (Jachtklub Brno), na 49. místě David Hrubý (YC Nechranice), na 50. místě Vladimír Kováč (JK Prostějov) a na 54. místě Marek Štolba (ČYK).

 

Kompletní výsledky zde: https://dutchyouthregatta.org/results/

 

Na mistrovství světa třídy Optimist, které se pojede v červnu ve Španělsku, se kvalifikovali: Jiří Tomeš, Beáta Dokoupilová, Patrick Štafa, Marek Štolba a Tereza Chlumská

 

A na mistrovství Evropy třídy Optimist, které se pojede v červenci v Řecku, se kvalifikovali: Vladimír Kováč, David Hrubý, Liliana Dymáková, Václav Zákoucký, Tomáš Grodl, Roxie Berta Bartušková a Emma Mahr.

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V řeckém městě Patras se od 6. do 14. května konalo seniorské mistrovství Evropy ve třídě iQFo...

V Rivě na Lago di Garda se jel od 4. do 7. 5. Europa Cup tříd ILCA 4, 6 a 7. Alessia Palanti s...

Od středy 26. dubna do pondělí 1. května se na Balatonu konalo soustředění SPS třídy Optimist ...

Windsurfařka Barbora Švíková z Yachtu Club CERE vyhrála ve třídě iQFoil závod světové série ol...

Více než 50 let jezdí elita olympijského jachtingu koncem dubna do Hyères na Francouzskou...

Zobrazit všechny články


nahoru