Druhá medaile pro posádku Šmídová – Fenclová

Dana Dvořáková | 30.04.2007

Semaine Olympique Francaise 2007 – Hyeres, France 21. – 27. 4. 2007

Třetí závod světového poháru se jel v zálivu u francouzského města Hyeres. Tato jachtařská lokalita je nechvalně proslulá silným větrem zvaným Mistral, který se letos za celých 14 dní, kdy zde jachtaři trénovali a závodili, nedostavil. Naopak panovalo letní počasí se slabým termickým větrem.

I na tomto světovém poháru padaly rekordy v počtu účastníků díky blížícímu se kvalifikačnímu závodu na Olympijské hry ( MS v Cascais – červen 2007 ).

V lodní třídě 470 ženy se účastnilo 60 posádek z celého světa.

První den závodu nezačal pro posádku lodi Zentiva, Lenka Šmídová – Veronika Fenclová, zrovna nejlépe. Nedařilo se jim zorientovat se ve velkém startovním poli a slabém, směrově nestabilním, větru ( 1 až 3 m/s ) V první jízdě dojely na 21 místě.

Druhý den se po špatném startu posádce nepodařilo dostat na výhodnější levou stranu stoupačky a dojely na 35 místě. V další jízdě se jim start povedl a po bezchybné jízdě posádka dojela na výborném 5. místě.

Třetí den opět vládly stejné podmínky a posádka lodi Zentiva se vyvarovala závažnějších chyb a dojela na 10 a 19 místě. Velmi složité podmínky znamenaly pro téměř všechny posádky nevyrovnané dojezdy v jednotlivých rozjížďkách. To se projevilo v průběžných výsledcích po třech dnech závodu, kde posádka lodi Zentiva byla na pěkném 9 místě, protože se dopustila zatím jen jedné větší chyby.

Čtvrtý den se podmínky stále neměnily a děvčata dojely v první jízdě dne na pěkném 4. místě. V druhé jízdě se dopustily několika taktických chyb a skončily na 44. místě. Před posledním dnem kvalifikace to znamenalo, že se již nesmějí dopustit další velké chyby, aby se udržely v první desítce, která postupuje do Medailové rozjížďky.

Poslední den se dostavila dlouho očekávaná změna počasí, která přinesla čerstvý východní vítr. Odjely se dvě jízdy, ve kterých dominovaly dvojnásobné Mistryně Světa Holanďanky De Koning Marcelien – Berkhout Lobke, ale ani to jim nestačilo na postup do Medailové rozjížďky a skončily na 11. místě.

Posádka lodi Zentiva předvedla, že i tyto podmínky umí a zejména díky skvělé jízdě na zadní vítr dojela na 4 a 8 místě a postoupila do Medailové rozjížďky ze 4. místa.

Bodové rozestupy před Medailovou rozjížďkou posádce dávaly šanci na bronzovou medaili, ale také nebezpečí propadu až na 8. místo. Posádka se se složitou situací vyrovnala tím nejlepším možným způsobem a výbornou jízdou Medailovou rozjížďku s náskokem vyhrála.

Do té doby průběžně třetí Francouzky zajely v této jízdě na předposledním místě, což posádce lodi Zentiva přineslo bronzovou medaili.

Vyhrály Italky Conti Giulia - Micom Giovanna před úřadujícími Mistryněmi Evropy německou posádkou Rothweiler Stefanie – Kussatz Vivien.

1. Conti Giulia – Micom Giovanna 37. trestných bodů

2. Rothweiler Stefanie – Kussatz Vivien 51. trestných bodů

3. Šmídová Lenka – Fenclová Veronika 73. trestných bodů

Přílohy ke stažení

  semain_olypmpique_fran....pdf (893K)

Starší články z kategorie

Workum (The Netherlands) May 12th and 13th, 2007

Schůze proběhla 26. 4. 2007 prostřednistvím komunikačního programu SKYPE

V příloze naleznete kratičký popis práce s programem Race Control a postup importu souborů na web...

Čtvrtek 19. dubna 2007, YC CERE

Ve dnech 21. a 22. 4. 2007 se uskutečnilo školení HZS v Olomouci.

Zobrazit všechny články


nahoru