Dramatický Fastnet

Eva Skořepová | 01.08.2023

Milan Koláček se stal prvním Čechem, který závodil ve třídě IMOCA. Společně s italským sólovým jachtařem Giancarlo Pedotem na jeho jachtě PRYSMIAN včera dokončil Rolex Fastnet Race na 14. místě ve třídě IMOCA. Trasu dlouhou 809 mil zvládl za 2 dny, 10 hodin a 59 minut.



Rozhovor s ním je zde: https://lodninoviny.cz/Cruising/na-imoce-je-to-narocne-a-nekdy-brutalni

 
Rozhovor před závodem:


 
 
Druhým naším zástupcem na Fastnetu byla plachetnice Akilaria 40 SABRE II Marka Čulena a Miro Jakubčíka. „Fastnet a hlavně prvních 24hodin bylo velmi náročných a mysleli jsme, že nás už nic nemůže překvapit. Opak byl pravdou. Na 50. jubilejní ročník se přihlásilo rekordních 445 týmů. V těžkých podmínkách se 15 lodí rozhodlo nestartovat, dalších 86 lodí závod vzdalo v prvních 12 hodinách. HM Coastguards zasahovali první noc ve 28 případech. Francouzská loď Sun Fast 36 VARI se potopila, 4 lodě přišly o stěžeň, několik MOB, početná zranění členů posádek, zlomená noha, vyzdvihování jachtaře v bezvědomí vrtulníkem, vše v přímém přenosu na VHF.

 

 

Musím přiznat, že v prvních hodinách, kdy jsme měli problém se probít proti větru o síle 40 uzlů a obrovským vlnám u Hurstl Point jsem měl pochybnosti, zda to zvládneme – loď i posádka,“ napsal Marek Čulen.

 


 
Posádka jela ve složení: Marek Čulen, Tomáš Zima, Ivan Černošek, Tina Oravcová, David Hakl a Petr Hynek. Nakonec to suchozemský česko-slovenský tým zvládl za 4 dny, 17 hodin a 45 minut. V celkovém pořadí jednotrupých lodí skončil na 114. místě (ze 430 lodí). V kategorii IRC Zero na 19. místě z 48 lodí. Celkem závod nedokončilo 172 týmů.

 


 
„Rolex Fastnet race 2023 byl dramatický a náročný. Zároveň však plný vzrušujících okamžiků, které nám pomáhaly stejně jako podpora vás všech, dokončit závod do konce,“ dodal kapitán.

 

 

 


V posádce Firstu 36 FAENOL byl ještě jeden Čech – Milan Tomek. Plavbu tato loď zvládla za 4 dny a 16 hodin a 46 minut.

 

„Na startu vítr 40 uzlů, následovala stoupačka proti větru, brutální průjezd u Hurst Castle proti obrovským vlnám. Vše se storm JIB a s refovanou hlavní plachtou!
 


 
 
U majáku Fastnet jsme si užili slunečné počasí a klidné moře, abychom následnou druhou polovinu trati (400 Nm) zvládli velmi rychle. Posledních 200 Nm od Scilly Islands jsme letěli s genakrem rychlostí až 21,7 uzlu ve větru 20–35 uzlů.  Nešlo o výsledek, ale o dobrodružství,“ uvedl Milan Tomek.

 

Skončili na 14. místě v IRC 1 ze 110 lodí. 60 lodí z jejich skupiny závod nedokončilo.

 

Stránky závodu: https://www.rolexfastnetrace.com

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

V pátek 28. 7. skončilo v belgickém Nieuwpoortu mistrovství světa v lodní třídě Cadet. Během z...

Od neděle 23. do pátku 28. se konalo na vodní nádrži Nechranice Mistrovství světa v lodní tříd...

V neděli  23. 7. bylo na hrázi vodní nádrže Nechranice při západu slunce zahájeno Mistrovství ...

V sobotu 22. 7. bylo v belgickém Nieuwpoortu zahájeno mistrovství světa v lodní třídě Cadet za...

Od 10. do 14. července se v clubu Vallensbak u Kodaně konalo mistrovství světa lodní třídy Evr...

Zobrazit všechny články


nahoru