Dan Bína je vicemistrem Evropy aneb válčili jsme pod Alpami

Dana Dvořáková | 03.06.2019

V rámci proslulého závodu Traunsee Woche se pod hlavičkou EUROSAF konalo Mistrovství Evropy hendikepovaných jachtařů ve třídách 2.4mR a Hansa 303. Obě regaty byly zároveň vypsány jako otevřený mezinárodní závod


Českou vlajku zde hájili tři lodě, Daniel Bína a Alex Sadílek v hendikepované flotile a společně s Petrem Čermákem i v Open class.

Do rakouského Gmundenu jsme dorazili ve čtvrtek večer. Po zakempování na místním parkovišti, cca 500 metrů od klubu, jsme v pátek vybalili lodě a stihli i potrénovat mezi malebným vodním hradem Ort, a mohutnou stěnou hory Traunstein, která spadala 1250 metrů přímo do jezera. A i v následujících dvou dnech jsme se snažili rozlousknout taje místního větru .… pak proměření a skončila slunná selanka.

 

Úterý 28.5. - den prvý

 

Luxusní zahajovací ceremoniál, a regata byla odstartována výstřelem z historického děla. Dál déšť, zima a slabý, proměnlivý vítr, který záhy umřel. Po dlouhém čekání se nakonec uskutečnila jedna rozjížďka. Flotile dominoval Christian Bodler (GER) následován Antoniem Squizzatem (ITA) a Egorem Kamalovem (RUS). Daniel dojel druhý hendikepovaný, celkově za 4, Alex pátý hendikepovaný, celkově za 11 a Petr celkově za 14.

 

Středa 29.5. - den druhý

Den otočeného kbelíku, 13°C a 130mm srážek. A my na vodě. Vodníka dne vyhrál Jurgen Freiheit (GER) (1, 2, 3) následován Antoniem (6, 1, 1)  a Berndtem  Zirkelbachem (GER) (2,3,3). Petr si polepšil (7,14,11) na celkové 10.  místo, Dan se propadl (5, 13,16) na hendikepovaný bronz, celkové 8 místo. Alex si pohoršil (17,15,13) na hendikepované šesté místo, celkově 15tý.

 

Čtvrtek 30.5. - den třetí

 

Počasí se umoudřilo do studeného polojasna. Dlouho jsme čekali na vítr a ten přišel. Čerstvých 15 uzlů postupně v průběhu dne klesalo až na hranici 4 uzlů. Dan si pomohl (3, 4, 7) k hendikepovanému stříbru, 6 v Open flotile. Petr pevně držel celkovou 10 (5,7,12) a Alex si podržel hendikepovanou šestku (15,8,7) a pomohl si o místo celkově. Den vyhrál Christian (10,1,1) následován Berndtem (2,5,6) a Dan uzavíral celkovou denní trojku.

Pátek 31.5. - den čtvrtý

Den lámání chleba před sobotní Medal Race. Vyrazili jsme do podmračeného dne a slabého větru. Slunce zvítězilo, vítr se stočil od západu a my mírně uvařeni odjeli závěrečné 3 rozjížďky hlavní části regaty.  Den vyhrála německá legenda Uli Libor následován Christianem (6,1,7) a Danielem, který obhájil hendikepované stříbro (4,8,2) majíce v patách kompletní sbornou. Celkově se držel za 6.  Petr podržel (12,10,15) celkovou 10, čímž se kvalifikoval do sobotní Medal Race.  Alex již finálně obhájil hendikepovanou šestku (8,7,16) a celkově si pomohl na celkové 13. místo v Open flotile.

 

Sobota 1.6.

Závěr regaty, jediná rozjížďka  pro 10 nejlepších v celkovém pořadí, kde se  rozdávají dvojnásobné body.

Českou kotlinku reprezentoval Petr a Dan. Oba si brousili zuby na sbornou, sborná na nás. Krátký boj před očima celého Gmundenu byl dramatický a plný zvratů. Vyhrál Antonio těsně před Ulim. Dan svedl postupně vítězný souboj s oběma Rusy a dojel celkově 5. Petr skončil na osmém místě, což na posun nestačilo.

 

 

Výsledky:
 

 

 

 

https://www.traunseewoche.at/index.php/regatten/ergebnisse-2019/category/11-union-yacht-club-traunsee?download=65:endstand-2-4mr-para

 

https://www.traunseewoche.at/index.php/regatten/ergebnisse-2019/category/11-union-yacht-club-traunsee?download=64:endstand-2-4mr-gesamt

 

Starší články z kategorie Závody

Od neděle 25. do pátku 31. května se na Lipně v Černé v Pošumaví jelo mistrovství Evropy třídy...

Čeští Cadeti se na jaře zúčastnili dvou závodů v Německu a připsali si obě vítězství....

O víkendu začalo na Lipně v Černé v Pošumaví mistrovství Evropy třídy Fireball za účasti 47 lo...

Ve dnech 10. – 18. května proběhl v neapolské zátoce další ze světové série jachtařských závod...

Jana Slívová z YC Nechranice zkompletovala sadu medailí z evropských šampionátů, když na ME 20...

Zobrazit všechny články


nahoru