Czech Windsurfer Cup 2020 očima organizátora

Eva Skořepová | 18.09.2020

Takže máme za sebou, aspoň z mého pohledu, jeden z největších windsurfingových závodů za posledních 20 let, který se uskutečnil od 10. do 13. 9. na Lipně.



Po ročním úsilí, komunikaci s Windsurfer class Europe, ČSJ, CWA dorazilo do kempu Jestřabí I více než 50 úplně nových kompletů Windsurfera LT. Mimochodem Windsurfer class je v tuto chvíli druhá největší surfařská one design třída na světě po Bic Techno 293.

 


Od čtvrtečního rána tedy začalo přebírání prken a odpoledne šli někteří i trénovat. Nakonec do Czech Windsurfer Cupu 2020 se zaregistrovalo neskutečných 68 závodníků, mezinárodní účast podtrhli 4 italští surfeři a jeden rakouský matador. Z české špičky nechyběl v podstatě nikdo, od olympionika K. Lavického, třetí juniorku na MS foil Katku Švíkovou, až po legendy jako Patrika Hrdinu či Honzu Špidlena. Takovou mohutnou účastí se nemůže pochlubit, vyjma dětského Optimistu, žádná jiná lodní třída.

 


V pátek odpoledne se uskutečnil v slabším, ale pravidelném větru Long Distance, který měl dvě speciality, a to gate start, kdy člun otevřel bránu a druhá zvláštnost byla cíl, kdy každý závodník musel zazvonit na zvonek, který byl instalován na pláži Windy pointu. Long distance  s přehledem vyhrál jeden z nejmladších účastníků Tibor Neveloš, loňský mistr republiky na Bic Techno, druhá dojela Katka Šviková, která ukázala, že umí ovládat i retro prkno, další místa obsadili v čele s Nelou Sadílkovou pomalu všichni junioři. Den byl zakončen velkou party ve Windy pointu s vyhlášením vítězů Long distance.

 

 


V sobotu závod pokračoval klasickou tratí - trojúhelník, karusel, cíl. Bohužel znovu díky horším povětrnostním podmínkám se odjeli jen dvě rozjížďky, v kterých dominovali závodníci lehkých vah. Nicméně vše vykompenzovalo slunečné počasí a všudypřítomná pozitivní nálada, protože i třetí den snad každý přišel s historkou, která všem nastartovala vzpomínky a dlouhotrvající smích.


V neděli byl závod ukončen již v 13.30, protože jak předpověď, tak v podstatě skleněná hladina nedávala šanci odstartovat další rozjížďky.  Následně proběhlo vyhlášení vítězů v 11 kategoriích (váhových a věkových).  Celkovým vítězem se stal junior Tibor Neveloš, který dominoval po celou dobu.

 


Přestože tentokrát povětrnostní podmínky závodu tolik nepřáli, tak víceméně všichni závodníci potvrdili účast v příštím ročníku. Někteří dokonce uvažují , že se zúčastní i jiných mezinárodních regat a protože v tuto chvíli máme v Česku devět nových Windsurferů, vůbec bych se nedivil, kdyby se v příští sezóně toto číslo mnohonásobně zvětšilo.


Ještě jednou by chtěl poděkovat všem spolupracovníkům konkrétně Vaškovi Brabcovi, Karlovi Lukšovi, Milanovi Hájkovi a Radimu Hasmanovi za výborné rozhodování na vodě a obzvláště Petře Altmannové a Zdeňce Vrzalové za perfektní podporu na břehu při distribuci prken.


Samozřejmě nesmím zapomenout na naše podporovatele – sponzory, společnosti Boatsafe, Dorint, Pivovar Mlýn, Kemp Jestřábí, Windy point a PPM.

H. Kuchař

Starší články z kategorie Závody


V pondělí 14. 9. ráno z Německého Kühlungsbornu odstartoval již 8. ročník námořního Offshorové...

Retro regata na novém Winsurferu LT se jela od 10. do 13. září  na Lipně v Černé v Pošumaví v ...

Ve dnech 4.-6.9.2020 se v nizozemském klubu Hellecat uskutečnil pohár čtyř národů v katamaráno...

Od 15. 8. 2020 do 22. 8. 2020 se konalo letní soustředění mládeže v YCR Jachting Roudnice nad ...

Zobrazit všechny články


nahoru