Czech Laser Radial Masters 2008

Dana Dvořáková | 02.09.2008

Czech Laser Radial Masters Mlýny 2008 - neoficiální otevřené MČR veteránů na Laseru Radiál

Všechno je jinak ! Výsledky zveřejněné při vyhlašování Czech Laser Radial byly zmatečné! Opět se budou vracet trofeje za první místa a z očí starců ukápne slza! Vítězem závodu není ve skutečnosti Finnař Ivo Sláma, ale evropářský bard Venca Novotný!

Celodenním závoděním s mladými Laseristy vyčerpaná závodní komise udělala chybu v handicapech při nečekaném nadvýšení počtu závodících do druhého závodního dne a starší mastery ošidila o nadvýšení koeficientů věku. Více již každý uvidí na přiložené další verzi výsledků, věřím ze tentokrát poslední. Všem se omlouvám, podobné chyby se nám stávají maximálně 3x za 10 let.

Myslím že závod se letos opravdu vydařil. Výhled na závodící jachtařské chytráky byl dokonalý a jejich mladí svěřenci se z jejich chyb mohli poučit. Voda na plavání Masterů vypadlých z lodi měla optimální teplotu a záchrana na břehu byla nedaleko. Vítr foukal silný i slabý a rozjížďky vyhrál nejen Lumír Ptáček bantamové váhy, ale i poctivý Finnař Roman Teplý. Počet účastníků rostl při pohledu na závodníky na vodě geometrickou řadou a přidávali se další a další. Moto závodu „Vstaňte z rakví a naskočte na svého Lasera“ bylo naplněno. Věřím že při třídenním závodu by se staříci poprali o poslední volné večer nezávodící lodě.

Skvělý výkon podala i dvojice ředitele a rozhodčího závodu, Zdenál Chlup a Marra Směšný. Závodníkům postavili ze 2 bójek jednoduchou a akční trať, kterou si dokázali až na vyjímky zapamatovat i sklerotici. Koeficient odjetých závodů z loňských Masters, kterým se bodově trestali příliš závodně aktivní veteráni, nahradili letos nečekaným udělováním trestných penalt za odjetý závod. Až se mi z těch 16 x 360° zatočila hlava.

Ještě bych rád vyzdvihnul výkon jediné ženy Závodu Daniely Zárubové i nejzkušenější dvojice Pavla Polidara a Janka Chlupa. Všichni zvládali nástrahy nestabilní lodě se zákeřně dlouhou otěží a proháněli Laseristy z kategorie Aprentice – Veterán učeň.

Na startu se sešli zástupci většiny lodních tříd i nezávodníci a každý si našel svého soupeře. Jen namátkou uvádím Pirátníka, Tornádistu, Finnaře, 470-níky, Evropáře, námořního jachtaře i Laseristu- Standarďáka. Ani slovenská skupina se nadala zahanbit. Dodala závodu punc „Mezinárodného majstrovstva“ a Milan Boroš vybojoval bronz.

Toto je současně i pozvánka na další podobný závod na Laserech Standardech, v případě zájmu pořádaném koncem září při Mistrovství opět na Mlýnech. Zájem můžete projevit zasíláním předběžných přihlášek na email ředitele závodu a já se pokusím vyjednat závodu vyšší koeficient.

Těšte se tedy jako diváci i závodníci na Czech Laser Masters 2008 na Mlýnech, možná přijde i kouzelník.

za radu starších Martin Mapos Pospíšil

Starší články z kategorie Závody

Podzimní série jachtařských závodů na Novomlýnské nádrži, pořádaných YC Dyje Břeclav, byla zaháje...

První závod Fulcrum Sailing Teamu na nové lodi A35 byl ve znamení několika vítězství.

V termínu 9 - 16. 8.2008 se v polských Sopotech odjelo Mistrovství světa Masters ve windsurfingov...

Na mistrovství ČR ve třídě Melges protestní komise řešila 4 protesty. Všechna rozhodnutí měla vli...

Yacht klub CERE, JK Černá v Pošumaví a Český svaz jachtingu zvou na LIPNO regatu...

Zobrazit všechny články


nahoru