Czech Laser Masters Mlýny 2008

Dana Dvořáková | 29.09.2008

26. 9. - 28. 9. 2008, Nové Mlýny

Na Nových Mlýnech se o tomto víkendu odjel vložený závod k Mistrovství ČR Laserů Standardů - závod českých veteránů. V pátek večer se neodjela jediná plánovaná rozjížďka, protože se všichni potencionální závodníci zalekli chladného počasí a silného větru. V sobotu navečer již vítr utichl a čeští veteráni začali vykukovat ze svých úkrytu, ovšem bezpečně vyzbrojeni brněním výmluv na chatrné zdraví, plotýnky a jiné podobné smrtelné choroby. Většina masterů již ani nesvede vyplnit přihlášku a k závodu byla svými juniory v podstatě přinucena.

Nicméně asi hodinu po ukončení rozjížděk MČR dokývalo 9 odhodlaných jachtařů v bezvětří k divácky atraktivní trati u kotviště YC Dyje. Zde na ně čekalo cca 9 přísných rozhodčích z řad dětí z Optimistů a Laserů 4,7, snadno zapamatovatelná jednokolová trať a asi 50 senzacechtivých diváků. Závod byl krutý a nelítostný a vyhráli ti nejlepší. Kdo se nezúčastnil a nebo závodu ani nepřihlížel, nedokáže si představit boje zavylých masterů a masterky. Závodníci natlačení na kamennou hráz zoufale volající o místo k obratu, pumping na hranici pravidel, převrácené lodě a topící se posádka, ohrožení závodníků na ně najíždějícím olympionikem na nové superlodi Devoti number one. To vše bylo podvečer k vidění a je skryto i ve výsledcích přiložených na www.eurolasersat.cz.

Závod tak vytáhl z pomyslných jachtařských hrobů nejednoho zkušeného jachtaře a povzbudil do další činnosti. Rada starších tak naplánovala na příští rok nejen samostatný závod podobného druhu, ale dokonce pověřila v souladu se soutěžním řádem výbor ALT Laser k vypsání kategorie veteránů (místo tohoto imperativu budeme používat výhradně Masters) do českého poháru + Mistrovství Laserů i Radiálů, kde se sejde alespoň 5 lodí. Doufám že k Laseristům s vlastní lodí (Mr. Vachel, Kotysa, Chlup, Sopoušek, Štěpán, Pospíšil, Hyrš, Holotík, Toušek) přidají i slovenští nadšenci i senioři na Laserech zabavených svým nezbedným ratolestem.

Ať žije sezona Laser Masters 2009, začínající v dubnu M. Evropy Masters ve Španělsku, probíhající závody českého poháru a sérií Euromasters a vrcholící misrtovstvími Radiálů i Standardů, M. světa Masters v Canadě koncem srpna a OH seniorů nad 45 let s kategorií jachting na Laserech v září 2009. Povstaňte z rakví a naskočte na své Lasery.

Mapos

Starší články z kategorie Závody

Vážení závodníci, jako již každý rok, YC CERE pořádá první víkend v listopadu Velkou cenu Prahy, ...

26. - 28. 9. 2008 ,YC Dyje Břeclav

Pozor byla provedena změna v CTL, tento závod je pouze na tři dny, pátek až neděle (26.09.2008 - ...

Výsledky závodu a foto

Zpráva ze závodu od Alexandra Sadílka

Zobrazit všechny články


nahoru