Čtvrté místo pro Veroniku na SP v Miami

Dana Dvořáková | 31.01.2010

Zpráva ze závodu od Jakuba Kozelského

Regata Rolex Miami OCR je již druhým podnikem započítávaným do hodnocení Světového poháru 2010. První závod ze jel v prosinci v australském Melbourne, ale účast na tomto závodě byla velmi nízká a ani z České republiky se nikdo nezúčastnil. Zato do Miami na Floridě se již ve většině tříd sjela kompletní špička a závod tak získal velmi vysokou úroveň. Z Česka se zúčastnila pouze Veronika Fenclová. A nejela vůbec špatně.

Nezačalo to však vůbec dobře. První den se start stále odkládal kvůli bouřkám na studené frontě. Nakonec se odstartovalo pozdě odpoledne a v odcházejícím a stáčejícím větru dojela Veronika až na 34.místě. Další dny již foukal slabý až střední vítr severních směrů, což znamenalo velmi nestabilní vítr foukající přes ostrov Key Biscayne a podle toho také vypadali rozjížďky jednotlivých závodnic. Vše bylo tzv. nahoru dolu, rozhodující bylo vyvarovat se velmi špatných dojezdů a být co nejvíce konzistentní v dojezdech. Mistrem těchto podmínek byla bezesporu američanka Railey Page, která se prakticky nedopouštěla větších chyb. Dlouho ji sekundovala i španělka Alicia Cebrian. V celé sérii 10 rozjížděk se nezapočítávala pouze jedna nejhorší rozjížďka a tento fakt ke konci série značně míchal pořadím. Veronika se postupně zlepšovala a její výkon kulminoval čtvrtý den, kdy vybojovala dojezdy 2, 2, 6, což ji katapultovalo mezi nejlepší. Nicméně v poslední rozjížďce se nevyvarovala chyb a jak sérii začala, tak ji i ukončila – dojezdem na 34. místě v desáté rozjížďce. To však již nic nezměnilo na tom, že si splnila cíl a bezpečně si zajistila účast v medailové rozjížďce, která je určena jen pro deset nejlepších.

Veronika nastupovala do medailové rozjížďky z 6. místa a s reálnou možností skončit na 4.-10.místě. Teoreticky mohla být i třetí, ale ztráta 17 bodů na v té chvíli třetí Alison Young z anglie neskýtal příliš velké šance. Na okruhu medailové rozjížďky před námi startovala třída 49er a na obou stoupačkách zjevně vyšla levá strana, tudíž strategie byla jasná – start první od pinu a dojet doleva. Start na levé straně čáry nebyl jednoduchý, neb tam byl zakotven poměrně velký motorák s dlouhým kotevním zařízením. Nicméně jak jsme naplánovali, tak Veronika učinila a po perfektním startu od pinu se rychle všem vzdálila a návětrnou značku točila na prvním místě v těsném závěsu se španělkou Cebrian a američankou Railey. Právě Railey Page opět potvrdila, že tyhle závody patří právě jí a na druhé stoupačce předstihla Veroniku. Těsný souboj na poslední zaďák již nic na pořadí na prvních třech místech nezměnil a američanka Railey Page si dojela pro první místo a celkově tak zvítězila s gigantickým náskokem 39 bodů. Veronika se díky 2.místu v medailové rozjížďce posunula na 4. místo a to je určitě skvělý začátek sezóny a potvrzení toho, že se náročný trénink v mezinárodním týmu vyplácí.

Jakub Kozelský, 30.1.2010

Zprávy se všech dnů najdete na SailFaster.cz

Starší články z kategorie Závody

8. a 10. , případně 12. února vždy od 9.30 do 12.00 bude možno sledovat na české verzi Eurosportu...

Po šesti závodních dnech a 12 rozjížďkách skončilo v pondělí 4. ledna v Buenos Aires mistrovství ...

Reportáž a fotogalerii ze závodu optimistů (a laserů) Sv. Nikola 2009, Y.C. Vega, Pula, Jadranské...

Dokument z MČR v námořním jachtingu kategorie Bavaria 42 Match bude odvysílán tuto sobotu 28. 11....

Na stránkách http://cadetclass.cz alias http://optimistclass.cz je vystavena fotogalerie z Mistro...

Zobrazit všechny články


nahoru