Článek 33. International Herbstpokal 2023

Eva Skořepová | 27.10.2023

O víkendu 21.–22.10.2023 se na Schwerinském jezeře v Německu poblíž stejnojmenného města konala tradiční jachtařská slavnost Herbstpokal. Závodilo se v pěti lodních třídách na dvou okruzích (Evropa, ILCA 4, 6, a 7) a Optimist mladší, starší. Závod pořádali jachtkluby Segelwerein Schwanenhalbinsel a Schweriner Yacht-club. Celkem se závodu zúčastnilo 405 závodníků z 5 zemí (Německo, Polsko, Dánsko, Švýcarsko a Česká republika).




V plánu bylo odjet v sobotu 4 rozjížďky a v neděli 2. Bohužel se vítr v sobotu pohyboval jen mezi 2-4 m/s a bylo velmi chladno – cca 9 °C, takže nás rozhodčí správně poslali na břeh již po třetí rozjížďce, abychom mohli ve zdraví nastoupit v neděli za o poznání lepších podmínek. Tento den jsem zapsal dojezdy 10, 5 a 14, přičemž v první jízdě jsem udělal chybu u raumové bójky a pak to dotahoval, ve druhé jsem si po výborném startu špatně počínal u návětrné a několik lodí mě předjelo a ve třetí se mi úplně nepovedl start, a ještě jsem měl dotyk na návětrné. Zatím jsem byl 5. na což to podle dojezdů vůbec nevypadalo.

 

 

V neděli se počasí skutečně umoudřilo, foukalo cca 5-7 m/s, a také se oteplilo na nějakých 14 °C. V plánu byly dvě rozjížďky. V první jsem si počínal vcelku dobře a držel jsem 6. místo, když mi náhle v polovině bočáku před cílem dala jury penaltu za údajné přílišné hýbání tělem, dle mého názoru neoprávněně. Během napravování mě předjeli o kousek dvě lodě a logicky jsem se je snažil ještě předjet. A ano možná jsem zatáhl za plachtu víckrát, než je dovoleno, ale dostat druhou penaltu od jury, která ode mě byla minimálně 50 m je na pováženou. Musel jsem tedy vzdát. Poslední jízdu jsem jel o čest a překonání křivdy z minulé rozjížďky a po velmi dobrém startu jsem bojoval o jedničku, ale nakonec jsem nestačil na Sophii Menke a byla z toho dvojka.

 

 

Celkově jsem se propadl jen od dvě příčky na celkové sedmé místo, což bylo splnění cíle být do desítky. Vyhrála Fabianne Oster před Nadjou Kopp a Sophií Menke.
Tomáš Mlejnek
 
Odkaz na výsledky: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/fc816098-7c3f-429f-8856-28d2861fa40a#!/results?classId=9954d734-2c6e-4631-8eab-b6757add26e4

 

Kluby v článku

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Finále „fotbalového“ mistrovství světa v jachtingu – SSL Gold Cupu – začíná v listopadu na Kan...

Od 15. do 17. září se na italském Molvenu konalo společné mistrovství Itálie a Rakouska lodní ...

V Praze se o víkendu 14.–15. 10. jel tradiční jachtařský závod Primátorský štít, který pořádal...

V chorvatské marině Kaštela skončila 27. Česká námořní rallye. Nejstarší česká námořní regata ...

O víkendu 23.–24. září se naši tři nadějní Optimisté Jiří Tomeš (Jachtklub Česká Lípa), Max Va...

Zobrazit všechny články


nahoru