Český tým na juniorském mistrovství světa v Haagu zůstal těsně za medailemi

Eva Skořepová | 15.07.2022

V holandském přístavu Scheveningen nedaleko Haggu skončilo ve čtvrtek 14. července juniorské mistrovství světa World Sailing – Youth Sailing World Championship 2022.


 

Celý závod se odjel ve slabém větru a silném proudu. Naši závodníci si s danými podmínkami poradili dobře. Nejlépe skončil na 4. místě kiteboardista Vojtěch Koška (TJ Sailing Pálava), který o pouhý bod zaostal za bronzovou medailí. Ve třídě iQFoil si skvěle vedla Barbora Švíková (YC CERE), která vybojovala 5. místo. David Drda (TJ Delfín Jablonec) skončil jedenáctý. Ve třídě 29er byli bratři Nevelöšové (SK Štětí) na 19. místě a ve třídě ILCA 6 Jiří Vacula (JK Máchova jezera Staré Splavy) na 55. místě. V soutěži národů obsadil český tým 26. místo. Tým doprovázeli dva reprezentační trenéři Milan Hájek a Ivan Doronin, team leaderem byl Ondřej Bobek.

 


 
Na startu bylo 431 mladých jachtařů ze 69 zemí a závodilo se ve třídách ILCA 6 chlapci a dívky, 29er chlapci a dívky, 420 chlapci+mix a dívky, iQFoil chlapci a dívky, Formula Kite chlapci a dívky a Nacra 15 mix. V každé kategorii může startovat pouze jeden závodník z každé země.

 

 

„Chtěl jsem se dostat do první desítky, skončil jsem jedenáctý, jen o jeden bod... Co mohu říct? Byl to docela náročný týden s mnoha hodinami čekání, spoustou slalomů ve slabém větru a pouze jednou rozjížďkou na kurzu. Úroveň byla neuvěřitelně vysoká, všichni makali. Trochu mi chyběla rychlost po větru, ale aspoň vím, co zlepšit. Nemáme žádný čas na odpočinek, rovnou z Holandska se přesouváme na mistrovství ČR ve třídě Formula Foil a ve slalomu, které začíná v neděli v Chorvatsku,“ referuje David Drda.
 


„Opravdu nebyly jednoduché větrné podmínky, k tomu proud a vlny i při slabém větru. Vojta bojoval o třetí místo, bohužel to tentokrát nevyšlo, prohrál o jeden bod, a skončil čtvrtý. Skutečně jsem si to tady v Den Haagu užil, doufám, že se sem příští rok vrátíme silnější,“ napsal Ivan Doronin, trenér Vojtěcha Košky.
 


Příští rok se na stejném místě totiž pojede mistrovství světa olympijských tříd, které je prvním kvalifikačním závodem na OH 2024 v Paříži.
 
Více informací a výsledky: https://worldsailingywc.org

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Minulý týden se posádky SPS RS Feva zúčastnily Eurocapu na maďarském Balatonu.

Od 7. do 10. července se náš tým 16 závodníků tříd ILCA zúčastnil 84. Warnemünder Woche, kde p...

V holandském přístavu Scheveningen nedaleko Haggu odstartovalo v neděli 10. července juniorské...

Pět českých závodníků se pod vedením reprezentační trenérky Nikol Staňkové zúčastnilo mistrovs...

Od 30. 6. do 5. 7. se v dánském Rungstedu posádky SCM 29er zúčastnily mistrovství Evropy. Na s...

Zobrazit všechny články


nahoru