Český pohár na Laser Grand Prix, Wolfgangsee, Rakousko

Eva Skořepová | 21.08.2019

Wolfgangsee je jedním ze soustavy jezer na západě Rakouska, které obklopují skály a kopce čníci i do výšky dvoutisíc metrů. Tento fakt z nich dělá oblíbenou destinaci pro turisty, ale i jachtaře, jelikož velké skály v blízkosti vody mají tendenci pomáhat vzniku termickým větrům.



Laser Grand Prix, které se zde konalo v půlce srpna tak každoročně přiláka desítky nadšenců této lodní třídy a již tradičně je i českým pohárem. Letos se prestiž závodu zvýšila i faktem že se jednalo i o Mistrovství Rakouska a tak se ho zůčastnilo téměr 100 závodníků ve dvou třídách (tři závodnice na 4.7 startovali i byli vyhodnoceny spolu s Radiálama). Předpověď na čtyři dny závodu zpočátku nevzbuzovala velké nadšení, první den ale kolem procházející bouře vytvořila větrné podmínky kolem 20ti uzlů ve kterých se odjeli dvě vcelku hezké rozjížďky. Druhý den byl scenár podobný, místo bouře už ale zaúradovala termika. Jedna rozjížďka tak byla slabší, kolem 10 uzlů, druhou už ale přifouklo opět do skluzu. Třetí den to bylo už ale horší. Navzdory různým pokusům to nakonec vzdal i velice aktivní hlavní rozhodčí a i když pár účastníků zkušebně obléklo neoprén, žádná rozjížďka se tento den neodjela. I to byl důvod proč se v poslední den startovalo v 8 ráno a za pomoci ranní břízy se počet odjetých rozjížděk ustálil na čísle 6.


V Radiálech nás zastupoval jenom Štěpán Veselý, který skončil na 37. místě ze 46 závodníků, ve Standardech už byli české plachty početnější. Ze 49 zúčastněných jich bylo až 11. Již několik let na tomto rakouskem závodu nevyhrál domácí závodník, mnohokrát je o tuto poctu připravili právě český laseristi - letos ale vítěz přijel z mnohem větší dálky. Na stupni vítězů si tak podali ruce Arhit Romanyk z Thajska, na druhém místě pak Michal Steiner a na třetím obhájce titulu Štěpán Novotný.

 


Dobře zorganizovaný závod na velmi hezkém místě, milý lidi a možnost opět se setkat s kamarády a dobře si zazávodit je důvodem proč na tuto "malou Gardu" každoročně chodíme. A budem doufat že se i přiští léto sejdeme opět.

Mišo Andel

 

Starší články z kategorie Závody

CZE 131 - Štěpán Sivý - 7. místo (67 lodí). Španělsko (Balís), 4. - 9. 8. 2019  ...

Na Lipenské přehradě v Černé v Pošumaví dnes skončilo mistrovství světa třídy RS500. Ve světov...

Mistrem ČR a celkovým vítězem Jachtařské ligy 2019 se stal tým YC RODOP Martina Kulíka s posád...

Česká reprezentace mládežnické lodní třídy 29er se vrací z mistrovství světa v polské Gdynii. ...

V neděli 4. 8. bylo v Jachetním klubu Černá v Pošumaví zahájeno mistrovství světa v jachtingu ...

Zobrazit všechny články


nahoru