Český Holanďan na Gardě

Eva Skořepová | 30.09.2022

V letošním roce se konalo na začátku září Mistrovství světa lodní třídy Létající Holanďan na italském jezeře Lago di Garda. Tento jachtařský revír je vyhlášený průzračně modrou vodou sevřenou mezi 500 m vysokými skalami a umístění do Campione byla správná volba.


 

Specifikem tohoto jezera je silný termický vítr vanoucí ráno od severu a odpoledne o něco slabší od jihu. Na startovní čáru se první den postavilo 67 lodí ze tří kontinentů s jediným cílem – utkat se o titul mistra světa. Z Čech se dostavily dvě posádky CZE 11 Petr Storch a Tomáš Palkovský (TJ Chemička Ústí/SK Štětí) a CZE 78 Milan Grill a Karel Novotný (YC DIM Bezdrev).

 

 

Už samotná cesta na jih se neobešla bez komplikací a po drobné kolizi se svodidly nás Garda přivítala nádherným slunným počasím a větrem o síle kolem 10 m/s. První den bylo naplánováno startovat na odpolední vítr a posádce CZE 11 se vcelku vedlo (po prvním dnu 13. místo). Další dny ale přišla změna a starty byly posunuty na 8:00 (tj. v 5:00 budíček, ještě za tmy) tak, aby se startovalo do velmi silného větru. V tomto duchu pak probíhalo celé mistrovství, vítr jako břitva a vlny jak almary, nádherný jachting. CZE 11 se postupně propadla na konečné 24. místo a druhá česká posádka CZE 78 skončila na 47. místě. I když se zdá tento výsledek ne příliš povzbudivý, obě posádky si ho váží a vzhledem k nejsilnější konkurenci za poslední roky je to značný posun. Málo kdy se podaří jezdit na vodě, kde například v průběhu mistrovství proběhne tornádo a finálová rozjížďka v poslední den závodu se odkládala pro příliš silný vítr nad 37 uzlů.

 

Celkovým vítězem a mistrem světa pro rok 2022 se stala posádka GER 88 Kay-Uve Lutke a Kai Shafers před DEN 21 Jorgen Bojsen-Moller a Jacob Bojsen-Moller a na třetím místě skončil jedenáctinásobný vítěz HUN 70 Szalbolcs Majthenyi a Andreas Domokos.

 

Příští souboj o titul mistra světa se jede v polské Gdyni a Český Létající Holanďan bude u toho.

Tomáš Palkovský

Starší články z kategorie Závody

Frymburského poháru ve třídě Tornado, který se jel 10.–11. 9. na Lipně a jehož pořadatelem byl...

Do tradičního místa startu, lázeňského městečka Kuhlungsborn, se sjelo deset posádek, aby v po...

Podívejte se na sestřih toho nezajímavějšího z mistrovství Evropy třídy RS Feva, které se jelo...

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov (CZ...

O víkendu 10.–11. 9. zaplnily hladinu Brněnské přehrady barevné plachty hned pěti lodních tříd...

Zobrazit všechny články


nahoru