Česká radost na Gardě

Eva Skořepová | 28.06.2022

Ve dnech 23. až 25. 6. se v jachtařském ráji na Lago di Garda uskutečnil již 47. ročník prestižního závodu Optimist D‘Argento. Naše barvy hájily dva závodníci – František Burda a David Hrubý.



 
Franta je již ostříleným závodníkem, účastníkem loňského mistrovství světa, který kromě Optimistuzávodí na vysoké úrovni i na windsurfingu ve třídě Techno 293. Dáda je členem skupiny českých dětí narozených v letech 2011 a 2012, co začaly s jachtingem velice brzy a od svých 8 let závodí na těžkých revírech a velkých regatách. Nebude to už dlouho trvat a o téhle „partičce“ brzy výsledkově hodně uslyšíme.

 

 


Samotnému závodu předcházel velice intenzivní trénink v silném větru a vlnách. Typický jižní vítrs názvem ora chodil každý den v nebývalé síle, a umožnil nám trávit mnoho hodin na vodě. Samotný závod začal ve čtvrtek a byl jako vždy v klubu Circolo Vela Torbole skvěle organizován a řízen. První den se odjely dvě rozjížďky ve velice silném větru, a jelikož vítr stále zesiloval,tak komise třetí rozjížďku přerušila a poslala sám závodníky na břeh. Druhý závodní den foukala klasická ora o síle 12 až 18 uzlů a závodníci si užili nádherný závodní den ve vlnách a se sluníčkem. Třetí den závodu vítr zeslábl na 6 až 10 uzlů a bylo velice náročné správně vyhodnotitvšechny faktory a zvolit taktiku jak při startu, tak během jízdy. Ale jako všude i tady platí: „Když si už nevíš rady, tak se podívej, co dělá lokální mistr, a pak už to vymyslíš.“
 
A jak to nakonec dopadlo?
V kategorii Juniores (starší děti) František Burda vybojoval 74. místo a v kategorii Cadetti (děti narozené 2012 a 2013) Dáda Hrubý 3. místo mezi chlapci a 5. celkově. Bylto skvělý týden na nejlepším revíru s dokonalým týmem rozhodčích a veliká vzpruha pro už poněkud unavené rodiče a trenéry našich malých závodníků.
Z Gardy Jirka Hrubý

 

 


 
A na závěr krátký rozhovor s naším malým medailistou:

 

Tak Dádo třetí na Gardě, to se počítá. Máš radost, viď?
Tak určitěéééé.
 
Nehraj si na Jágra a chovej se normálně.
Mám radost, ale jsem docela naštvanej.
 
Proč, prosím tě?
Tak chápeš to? Já jedu celý kolo první a ta kudrnatá koza mě dole předjede a pak mi to kazí?
 
Tak to je jachting, víš?
Tak to vím taky. Ale stejně mě to štve. To první místo bylo tak blízko, tak blízko.
 
Nech to plavat, jezdil jsi super rychle, budou další závody…
Já jsem si strašně věřil potom týdnu s Lukášem (trénoval s Lukášek Krausem, bývalým závodníkem třídy Optimist), tolik jsme makali, já to tak chtěl vyhrát…
 
Hele, máš medaili a teď už je to historie. Dějepis. Co bude dál?
Musím zabojovat ještě na dalších závodech a dostat se do reprezentace. A uprosit Lukáše, aby jel se mnou a pomohl mi, protože teď mě to fakt hodně baví.
 
Počkej, vždyť máš tátu?
Hm. To je pravda, táta dobře vaří.

Starší články z kategorie Závody

 Brno – Prygl, 18.–19. 6. 2022, regata lodních tříd ILCA 7 (koeficien...

Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 17. - 19. 6...

Jan Štantejský se stal mistrem České republiky v lodní třídě RS700 a vystřídal tak na pomyslné...

Od čtvrtka 16. do neděle 19. června se na Lipně konalo Mistrovství 17. distriktu, na kterém st...

Majestátní lodní třída Star se po 20 letech vrátila na Lipno. Týden před mezinárodním závodem ...

Zobrazit všechny články


nahoru