Česká radost FD na Achensee!

Eva Skořepová | 23.08.2018

Nádherné vysokohorské jezero Achensee hostilo v termínu 17.–19. 8. 2018 Mezinárodní mistrovství Rakouska a díky vhodné volbě termínu se na startu sešla výborná konkurence 37 lodí ze 6 států včetně loňských vicemistrů světa.

 


 

Achensee je při slunečném počasí vyhlášeným výborným revírem s termickým větrem, jenž vane dopoledne od jihu v síle 3–5 m/s a po polední pauze cca 1 hodinu pak odpoledne nastupuje severní vítr 6–8 m/s. Ten bývá velmi konzistentní co do směru i síly a je tedy ryzí potěšení zde plachtit a závodit.

 

Závod byl vypsán na 8 rozjížděk na tři dny. Zkušená komise nijak nekvaltovala a vědoma si ideální předpovědi vyplula na vodu až na odpoledne, kde během chvilky postavila parádní trať i s ohledem na vysokou rychlost lodí FD.
 

 

 

První den jsme odjeli v rychlém sledu čtyři senzační rozjížďky s minimem čekání a prostojů. Na čele se usadila posádka AUT 38 – místní šampióni – a pouze s jednobodovým odstupem následováni naší posádkou CZE 21. To druhé místo bylo samozřejmě bezva, ale dobře jsme si uvědomovali, že nebýt několika taktických chyb, byla by naše loď nejspíš v čele, a tak to bylo naše „malé sladké tajemství“. Ostatní české lodě byly umístěny myslím tak nějak v rámci svých momentálních možností a aktuální rychlosti i vynaloženého tréninkového úsilí – případné chmury snadno rozehnal rychle nastupující večírek...

 

 

 


Další den opět azuro, a tak ani rozhodčí nikam nespěchali a čekali na nástup odpolední termiky. Po dlouhé době jsem byl zase nervózní jak stará učitelka, to jsem už fakt dlouho nezažil. Ale s přicházejícím větrem nervozita mizí, my po vodě úplně lítáme a rozdílem třídy vyhráváme druhý závodní den všechny čtyři rozjížďky. Po osmi rozjížďkách a jedné škrtačce máme 10 bodů, druhá loď pak až 23 bodů...


Ráno se už nepojede, a tak i večírek má extra rychlý nástup a plynule přechází v místní již legendární Koktejl párty s nabuzeným DJem a neomezeným přísunem drinků, o který se v rámci sponzoringu stará místní lihovar...Cítíme se podle hesla: „Kdo se ráno nestydí, tak ten večer neslavil,“ balíme lodě, radujeme se na bedně a odjíždíme domů. Umístění našich dalších FD posádek: 14. CZE 11, 19. CZE 23, 29. CZE 5.

 

 

 


Čekají nás ještě letos další regaty a hlavně Mistrovství České republiky v termínu 21.–23. 9. na Nechranicích, kde se očekává neskutečná účast 35–40 lodí z celé Evropy včetně několika olympijských medailistů a mistrů světa. Nenechte si ujít jedinečný zážitek z tak početného pole extra rychlých klasických lodí a přijďte se podívat!
Jiří Hrubý - kormidelník FD CZE 21
 
Výsledky jsou zde: http://www.sctwv.at/fileadmin/files/regatta/html/127.html 

 

Bohatá fotogalerie zde: 
http://www.sctwv.at/fileadmin/images/galerie/regatta/fd_2018/index.html

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Jachtařský tým MASTERLAN míří na poslední letošní závod Flying Phantom Series do Cardiffu ve W...

Zprávu o účasti na Hempel Sailing World Championships Aarhus 2018 od sester Živných naleznete ...

Mistrovství ČR RS Feva a RS 500 – změna místa konání  

Jako každý rok se i letos konal Evropský pohár v lodní třídě Laser 4.7, Radiál a Standard v Po...

Otevřené Mistrovství světa lodní třídy 2.4mR se letos konalo ve Švédské Gävle. Na horké půdě (...

Zobrazit všechny články


nahoru