Cena Šumavy - zpráva ze závodu

Dana Dvořáková | 19.06.2009

Lipno, pohárový závod lodních tříd Laser Standard, Laser 4.7 a Evropa 13.-14.6.2009

Červnová Cena Šumavy byla další letošní regatou, kde se závodilo jen v sobotu, jelikož v neděli bylo bezvětří. Hned za touto informací však musí následovat, že sobota byla patrně nejlepší letošní jachtařský den. Sice ne za vysokých teplot, ale za slunečna a na české poměry v neobvykle silném větru 6-10m/s s nárazy kolem 13m/s. A rozjížďky byly jak na formuli 1, tedy non-stop a do depa se dalo odjet opravdu jen výjimečně. Všechny rozjížďky byly kvalitní, a i za tohoto silného větru trvaly cca 40 minut, takže v sobotu bylo jachtingu opravdu hodně. A tak po skončení sobotního zápolení nevypadali jachtaři jako sportovci na vrcholu, ale spíše jako Drutěva.

V Evropách získal pětkrát triumf ten z Prostějova a bezpečně zvítězil, druhý skončil Zdeněk Chlup a třetí místo má z šumavského Lipna bezvadně jezdící Jana Skotnicová, která sedla na loď jménem Evropa po více než roce. Absolutorium zaslouží i začínající Evropářky, které téměř všechny absolvovaly všechny rozjížďky, a to navíc stihly občas i hygienu.

Ve flotile Laseristů svedl vyrovnaný souboj Ivánek Šenkýř s Viktorem Teplý, aby o bod zvítězil ten prvně jmenovaný. A měl velkou radost. Stupně vítězů doplnil Radek Smetana.

V Laserech 4.7 kralovala Markéta Audyová a i přes jeden předčasný start bezpečně zvítězila.

Odpolední seance se zapadajícím sluncem měla šumavské kouzlo a když slunce zapadlo, připravili pořadatelé pro závodníky v současnosti již tradiční uzené. V ještě větší večer pak nechyběla jachtařská zelená.

Letošní Ceně Šumavy by bylo obtížné cokoliv vytknouti.

Zdeněk Chlup

Starší články z kategorie Závody

Začátkem června se každoročně vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší sv...

Uvízli jste na konci dne v nekonečných protestech a rádi byste anulovali jednu z rozjížděk?...

První závod ze série Českého poháru v LT Melges 24 v roce 2009 6. - 7. června 2009, Máchovo jeze...

30. - 31. 5. 2009. Závod poháru ČR lodních tříd Laser Radial, Laser 4.7, Optimist, Cadet, Splash...

V celkovém pořadí Světového poháru se Veronika posunula již na 3. místo za Annu Tunnicliffe (USA)...

Zobrazit všechny články


nahoru