Bronz z Gardy pro Jirku Tomeše

Eva Skořepová | 03.11.2021

Tradiční Hallowen Cup třídy Optimist přinesl velkou radost pro české barvy. Jiří Tomeš z JK Česká Lípa vybojoval bronzovou medaili v silně obsazeném závodě.




 Ve dnech 30.10.–1. 11. se sjelo 440 závodníků třídy Optimist v kategorii Juniorres (narozeni 2006–2010) a 114 dětí v kategorii Cadetti (narozeni 2011 a 2012) z 23 zemí na deváté Halloweenské regatě v Circolo Vela Torbole na Gardě. Pro naše závodníky to byl první ze tří kvalifikačních závodů na MS a ME 2022. Na startu bylo 44 dětí z celé České republiky.

 


 
První závodní den se odjely všechny čtyři skupiny Juniorres tři plánované rozjížďky ve středně silném odpolením větru zvaném ora. Našim závodníkům se dařilo, Tomáš Peterka byl v průběžném pořadí na výborném 22. místě s dojezdy 8, 2,17 (po dvou rozjížďkách byl dokonce na průběžném devátém místě), následován Jirkou Tomešem na 27. místě (12, 15, 4) a Beátou Dokoupilovou na 31. místě (15, 6, 18). Cadetti stihli rozjížďky pouze dvě. Ve třetí desítce byli hned čtyři čeští závodníci – Jakub Lojka (JK Černá v Pošumaví), Marek Štolba (Český Yacht Klub), Max Valenta (YC CERE) a Anna Skořepová (Český Yacht Klub).

 


 
Druhý závodní den kvalifikace dorazila slabší ora až později odpoledne, a tak se stihla odjet pouze jedna rozjížďka. Dařilo se opět Beátě Dokoupilové, která zajela 6. místo, a Jirkovi Tomešovi, který dojel sedmý. Po škrtání byli závodníci rozděleni do finálových skupin. Do zlaté skupiny mezi nejlepších 110 závodníků se dostalo pět našich, a to Jirka Tomeš (JK Česká Lípa) průběžně na 27. místě, Tomáš Peterka (Český Yacht Klub) na 32. místě, Beáta Dokoupilová (Jachtklub Brno) 33. místě, Jeremiáš Přikryl (LS Kroměříž) na 80. místě a František Burda (JK Česká Lípa) na 99. místě. Také Cadetti odjeli jednu rozjížďku, nejlépe z našich se drželi Jakub Lojka a Marek Štolba.

 


 
Poslední den finálových rozjížděk si museli závodníci přivstat a za tmy připravit lodě. Start byl naplánován již na 8:00 ráno. V silném větru si s konkurencí ve stříbrné skupině nejlépe poradil Jan Valenta (YC CERE), když dojel s velkým náskokem bohužel, bohužel byl následně hodnocen BFD za předčasný start. Skvěle zajeli stříbrné finále také Karolína Lojková z JK Černá v Pošumaví (6. místo) a Lukáš Krč z JK Prostějov (12. místo). Bronzovou skupinu vyhrála Liliana Dymáková (YC Vsoké Mýto). Mezi Cadetty byl nakonec nejlepší z našich závodníků Marek Štolba (Český Yacht Klub) na 24. místě.

 


 
I ve zlaté skupině se dařilo a téměř všichni naši závodníci pořadí vylepšili. Tomáš Peterka (dojezdy 20, 80) skončil celkově na krásném 31. místě, Beáta Dokoupilová (smolné BFD, 47) celkově 39. místo, Jeremiáš Přikryl (DNS, 28) poskočil o 11 míst na 69. místo a Fanda Burda (21,46) dokonce o 26 míst na 73. příčku.
 


Hvězdou dne se stal Jirka Tomeš, který zajel první finále šťastnou sedmičku a ve druhé finálové a poslední rozjížďce celého závodu převálcoval soupeře nekompromisně systémem start-cíl, když si dojel pro své první vítězství ve zlaté skupině na Gardě. Odměnou mu pak byla radost z neuvěřitelného 3. místa celkového pořadí a bronzová medaile za dvěma téměř neporazitelnými Američany.

 


 
Ranní severák je na Gardě můj oblíbený vítr. Když do poslední rozjížďky ještě přifouklo, věděl jsem, že to bude báječný jachting, a hlavně moje chvíle! Je to můj první velký úspěch díky trenérovi Romanovi Babickému, rodičům, jachtařům z našeho klubu i skvělým učitelům ze školy ve Špindlerově Mlýně. Všem moc děkuji za pomoc a podporu!" uvedl Jirka po závodě.
 
 


„Výsledky českých Optimistů ukázaly, že kvalitní tréninková příprava na moři a Gardě nese své ovoce. Musím vyzdvihnout Jirku Tomeše, který předvedl velmi vyrovnané výkony, které ho vynesly na celkové 3. místo a tím ukázal, že je naprosto konkurenceschopný svým soupeřům, se kterými letos dříve bojoval na MS. Předjel čtyři závodníky, kteří na letošním MS byli v první dvacítce. Tomáš Peterka měl velice krásný start regaty, v prvním dnu si připsal 8. a 2. místo, kdy navíc jednička byla téměř na dosah. Je u něj vidět obrovské zlepšení a mentální vyzrání. I Beata Dokoupilová měla blízko k tomu se blýsknout. S vyrovnaným výsledky se držela na podiu v celkové kategorii děvčat, bohužel předčasný start poslední den ji vzdálil, ale 8. místo v děvčatech a celkové 39. místo je skvělý výsledek. Dále byl ve zlaté skupině i Jeremiáš Přikryl a František Burda, je třeba ale vyzdvihnout i závodníky z dalších skupin, kteří bojovali a viditelně se během sezóny zlepšují. Bylo úžasné sledovat, jak velmi blízko byla většina závodníků, se kterými trávím posledních pár sezón na vodě skvělým dojezdům či dokonce výhrám v jednotlivých rozjížďkách. Jakýkoliv dojezd v první desítce v rozjížďce, kdy je ve skupině 110 lodí, mě neuvěřitelně těší a vidím, že se každým dnem stráveným na vodě moji svěřenci zlepšují. U mnoha závodníků jde o obrovský posun a v porovnání s loňským rokem postup o jednu až dvě skupiny vpřed!“ chválila reprezentační trenérka Nikol Staňková svůj tým.
 
Teprve jedenáctiletý Jiří Tomeš z JK Česká Lípa s obrovským náskokem včera vyhrál poslední finálovou rozjížďku Halloween Cupu na Gardě: 

 

Více informací, fotogalerie a výsledky:
https://www.circolovelatorbole.com/it/regatta/detail/212

https://www.facebook.com/circolovelatorbole/

 
 
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Absolutní nadvláda českých windsurfařek na mistrovství světa třídy Techno 293, které se konalo...

Současní členové SCM třídy ILCA i noví uchazeči o zařazení do SCM a SPS tříd ILCA 4, 6 a 7 měl...

Ve dnech 12.–19. října vyrazil Jirka Tomeš z JK Česká Lípa se svým trenérem Romanem Babickým p...

N netradičním místě – v bulharské Varně – se minulý týden (4.–9. 10.) konalo mistrovství Evrop...

Tento víkend se uskutečnilo na Rozkoši náhradní MMČR FUN za neodjetý závod z Nechranic. Pořada...

Zobrazit všechny články


nahoru