53. ročník Modré stuhy Lipna se vydařil

Eva Skořepová | 16.07.2018

Třiapadesátý ročník jachtařského závodu Modrá stuha Lipna v režii jachtklubu Černá v Pošumaví se po všech stránkách vydařil.


„Především nás velice příjemně překvapila účast. Třiačtyřicet kajutovek to už tady dlouho nebylo. Takže z účasti máme velkou radost, trochu vrásky nám dělá počasí zatím je bezvětří, takže původně plánovaný start trochu odložíme.“ Vítal nás ředitel závodu Jan Kotisa st. Ještě před startem musela řešit hlavní organizátorka závodu Zuzana Kotisová nakrmení jachtařů. „Nepočítali jsme se účastí sto devatenácti závodníků, takže rychle musíme doplnit zásoby, aby se na každého závodníka dostalo, ale to je spíše úsměvné a snadno to vyřešíme.“

 

 

Tlačenice na startu se obešla bez vážnějších šrámů. Foto Petr Vitoň
 
V půl jedenácté dopoledne již byly všechny lodě na vodě poblíž startovní čáry před Marinou JK Černá v Pošumaví, kam se závodníci dostali povětšinou na motory nebo pádla. Start se ale opět odkládal a oči rozhodčí komise v čele s Karlem Švecem neustále sledovaly na telefonech vývoj počasí. „Nad Boleticemi se to zatahuje do bouřky a tlačí se to k nám. Z toho by něco mohlo přijít byť jen okrajově,“ informoval Karel Švec a již stahoval odklad startu. Start přišel velice rychle. Vítr o síle osm až devět metrů za vteřinu udeřil náhle a začala tlačenice na startovní čáře. Ne všichni manévr v natěsnaných lodích zvládli, a tak docházelo k drobným kolizím, bez větších následků. „Sem tam nějaká odřenina boků lodí jinak nic velkého,“ konstatoval ředitel závodu Jan Kotisa. Do poloviny prvního ze tří okruhů na trase Černá-Tajvan-Radslav-Černá silně foukalo, ale potom vítr tak rychle jak přišel, tak odvál, a dvě následující rozjížďky se odjely bez problémů za slabšího větru.
 
Lodě byly rozděleny do čtyř kategorií, aby bylo hodnocení co nejspravedlivější. Vyhlášením vítězů, oceněním účasti mladých snad budoucích jachtařů a tradičním rautem s pozváním pro posádky kajutových jachet na nejbližší podnik – Špás regatu, která se pojede 28. července, skončil další příjemný jachtařský podnik na Lipenském jezeře v Černé v Pošumaví.
Petr Vitoň
 
Výsledky 53. Modré stuhy Lipna (43 lodí)

 

Lodě do 6,5 m délky:
1. Svoboda a Jeřábková
2. M. Klíma a P. Klíma
3. M. Trčka

 

Lodě nad 6,5 m délky:
1. M., Vl. a T. Faktorové
2. G. Jermalowitz (Polsko)
3. Vl. Duda, T. Duda, M. Brousek, M. Soukupová.

 

Speciály pod 108 b:
1. Procházka, Nosek
2. K. Šimek, P. Beneš, Suchomel.

 

Speciály nad 6,5 s motorem a lodním šroubem ve vodě:
1. E. Müller, A. Klein (Rakousko),
2. Jan Klimeš, J. Suchan, M. Zíval
 
Většina závodníků jsou jachtaři bez oddílových příslušností.
 
 

 
 

Starší články z kategorie Závody

Od 7. do 8. července 2018 se konal na Velkém Dářku Závod mladých nadějí pro lodní třídy Bic Te...

  Reprezentační posádka jachtařského týmu MASTERLAN, tentokrát ve složení David Křížek...

Na Máchově jezeře se uskutečnilo ve dnech 5. - 8. 7. 2018 mezinárodní mistrovství ČR v lodní t...

První červnový víkend se konalo po roce 2. mistrovství Rakouska v lodní třídě 2.4mR. T...

Koncem května se konalo již tradiční páté Mistrovství Sárska v lodní třídě 2.4mR – známé jako ...

Zobrazit všechny články


nahoru