4. místo z MS katamaránů pro Křížka s Adamem

Dana Dvořáková | 07.10.2013

26. září – 5. října 2013 – Santa Eulalia, Ibiza, Španělsko

Naprosto skvěle se vydařila účast CK Fischer Sailing Teamu, Davida Křížka a Zdeňka Adama na Mistrovství světa katamaránů třídy Tornado na ostrově Ibiza. Po dvou 7. místech na předchozích šampionátech se jim podařilo poskočit o několik příček kupředu a ze závodu si odvážejí historicky nejlepší české umístění, tedy celkové 4. místo.

Po úvodním tréninku do Mistrovství světa nastoupily dvě české posádky. Již zmiňovaný CK Fischer Sailing Team, David Křížek a Zdeněk Adam a tým Prefa Hubenov, Zdeněk Pavliš a jeho dcera Míša. Hned úvodní den byl velice náročný. Vál velmi silný vítr do 25 uzlů, který pulzoval a stáčel se zejména u návětrné bóje. Posádka Pavliš – Pavlišová z první rozjížďky museli odstoupit pro technický defekt, při kterém doslova roztrhali kosatku. Naopak skvěle si ale vedla druhá posádka, Křížek s Adamem, kteří po divoké jízdě proletěli cílem na 3. místě. Byla to ale jízda doslova na hraně. Při odpadání na návětrné bóji se zapíchl do vody závětrný plovák a kosatník Zdeněk Adam byl katapultován až před loď. Ta se naštěstí nepřevrátila a po prudké akceleraci byl opět vymrštěn, ale tentokrát až ke kormidlům. Nakonec to tým ustál a dojel si pro skvělé úvodní umístění. Ve druhé rozjížďce byly obě české lodě vpředu. Pavliš a Pavlišová dokonce jedno kolo vedli, ale pak se v tvrdých podmínkách propadli na 12. místo. Také druhá naše posádka jela skvěle, ale extrémní změny větru u návětrné bóje je odsunuly na 8. místo.

Druhý den závodu byly podmínky ještě náročnější. K silnému větru se přidaly velké vlny. Křížek s Adamem měli dobré starty a návětrnou značku vždy točili na 2. místě. Nakonec z toho ale byly dojezdy 4 a 5, což je posunulo na průběžné 4. místo. Zdeněk Pavliš se svojí dcerou Míšou se jednou převrátili, ale obě rozjížďky zvládli dokončit na 22., resp. 24. místě. Následující den byl stanoven dle programu jako náhradní, tedy spíše odpočinkový. Řada posádek měla technické problémy a bylo zapotřebí se dát i fyzicky dohromady.

Čtvrtý den regaty byl nejextrémnější. Silný vítr a obrovské vlny z boku. To vyžadovalo maximální koncentraci. Zejména při dlouhých skocích a divoké jízdě proti vlnám na jednom plováku. Kormidelníka Davida Křížka dokonce smetla jedna vlna, ale nakonec udržel kontakt s lodí a byla z toho ztráta jen asi 20 metrů. Posádce se příliš nevydařil start, ale s velkým nasazením se probojovávala stále kupředu. Ve velmi těsném souboji pak porazila na cílové čáře tým Austrálie a dokončila na 6. místě. Stále se tak držela na celkové 4. pozici s minimální ztrátou 3 bodů na medaili. Druhá naše posádka nakonec do extrémních podmínek neodstartovala. I tak ale budila velký obdiv nejen mezi diváky, ale především mezi všemi závodníky. Tuto extrémní rozjížďku nedokončilo 10 lodí.

Následující dva dny vítr výrazně zeslábl. To vyhovovalo týmu Pavliš – Pavlišová, ale už ne tak druhé české posádce Křížek – Adam. Ti neměli dostatek výkonu a potýkali se s výrazně menší rychlostí než jejich soupeři. I přes skvělé úvodní stoupačky, kdy se často pohybovali na návětrné značce na medailových příčkách, byly jejich dojezdy na konci první desítky. Díky úvodnímu náskoku se jim však podařilo velmi těsně udržet 4. místo. Přispěla k tomu ale výrazně kolize posádek Řecka a Austrálie a následná žádost o nápravu. Ta Řekům nepřinesla potřebný počet bodů, protože již ve druhém dnu závodu zaváhali a po převržení ztratili dvě rozjížďky. Naši se tak mohli radovat ze skvělého výsledku. Polepšila si i druhá naše posádka Zdeněk Pavliš s Míšou, kteří zakončili závod 5., resp. 7. místem a celkově poskočili na 19. příčku. V kategorii mixů to pak pro ně znamenalo 6. místo.

A jak hodnotí závod kormidelník úspěšného CK Fischer Sailing Teamu? „Z výsledku mám obrovskou radost. I když jsme několik dnů sahali dokonce po medaili, podmínky se otočily a přišel slabší vítr. Ten je pro nás kritický. Chybí nám výkon a rychlost. A i přes dobrou taktiku ztrácíme. Naštěstí ale víme, kde je chyba a do příštího roku se z této slabiny pokusíme získat výhodu. Chci poděkovat všem partnerům. Zejména pak Cestovní kanceláří Fischer, která nám poskytla skvělé zázemí v hotelu Tropic Garden, nedaleko jachtařského klubu. Poděkování patří Plzeňskému kraji za přislíbenou finanční podporu a také všem ostatním. Určitě pomohla psychologická příprava týmu s Marcelem Mourkem a tréninky v Loděnici Lipno a kempu Jestřábí. Největší dík ale patří mému kosatníkovi Zdeňku Adamovi, který odvedl skvělou práci a na závod byl perfektně připraven, a také manželce Lucii, za obrovskou podporu.“

Příští rok čeká naše závodníky Mistrovství Evropy v německém Travemunde a Mistrovství světa v australském Perthu.

TORNADO WORLD CHAMPIONSHIP 2013
Santa Eulalia, Ibiza, Španělsko – 30 lodí
1. RED BULL – I. Paschalidis a K. Trigonis GRE
2. IDEE CAFFEE - R. Gaebler a N. Gaebler GER
3. WINDRUSH – B. Burvill a F. Aznan AUS
4. CK FISCHER – D. Křížek a Z. Adam CZE

19. PREFA Hubenov – Z. Pavliš a M. Pavlišová CZE

FOTO: Martina Barnetová

Alan Kučera – team PR

CK FISCHER Sailing Team

Starší články z kategorie Závody

Dvojblok mistrovství Evropy a světa třídy Fireball proběhl v září ve slovinské Portoroži. Česká v...

Mimořádný úspěch zaznamenaly Češky na MS ve windsurfingu (RAC), které se uskutečnilo začátkem zář...

05.10.2013 – 06.10.2013, Lipno - Černá v Pošumaví, YC Mulda

Po čtyřech závodních dnech skončilo ve čtvrtek 26.9. Mezinárodní mistrovství ČR v námořním jachti...

Mezinárodní mistrovství Německa, Mezinárodní mistrovství Bavorska 1 x zlato, 3 x bronz

Zobrazit všechny články


nahoru