29er Eurocup na Balatonu

Dana Dvořáková | 30.09.2019

Balatonfüred Yacht club se stal poprvé pořadatelem závodu série Eurocup lodní třídy 29er. Na Balaton dorazilo celkem 24 posádek ze 6 zemí. Velmi potěšující byla účast 7 lodí z české flotily. Závod trval 4 dny a odjel se maximální počet, tedy 14 rozjížděk. Vítr byl v úvodu silnější, ale v dalších dnech pulzoval nejen v síle, ale především ve směru


 

 

 

S náskokem neuvěřitelných 39 bodů zvítězila domácí posádka Maté Jeney a Arthur de Jonghe, kteří letos skončili na 8. místě na mistrovství světa. Na 2. místě dojela posádka Richard Schultheis a Max Körner z Malty. Richard je vice mistr světa lodní třídy Optimist. Na 3. místě pak skončily jachtařky ze Švédska, Martina Carlson a Amanda Ljunggren.

 

Z našich se úvod v silnějším větru vydařil posádce J. Čermák a P. Košťál, kteří si připsali dojezdy 7, 3, 5 a 8. Podobně na tom byli také A. Justová a P. Tupý, kteří dokončili na 4., 6., 3. a 11. místě. V dalších dvou dnech vítr zeslábl a pořadí se hodně měnilo. Bratři Krsičkové dokázali dojet na 2. místě a dvakrát 5. Nakonec nejlépe z našich dojela dle očekávání posádka J. Čermák a P. Košťál. Celkové 7. místo pro ně ale bylo trochu zklamáním. Posádka měla konečně dobré starty a většinou i dobrou rychlost, ale nedařilo se jim dobře orientovat v proměnlivých podmínkách a nevyhnuli se ani taktickým chybám. O příčku za nimi skončila sourozenecká posádka Michal a Lukáš Krsičkovi.

 

 

 

Na 10. místě dojeli A. Justová a P. Tupý, kteří si zároveň připsali vítězství v kategorii mix. 11. místo patří dívčí posádce L. Košatová a A. Košťálová. Lucie jezdí první sezónu a Anička jede teprve druhý větší závod na kosatce. Jejich výsledek patří k příjemnému překvapení. Na 15. místě skončila A. Milerová s J. Pokorným. Tato posádka získala cenu za nejlepší dospělou posádku. První zahraniční zkušenosti na 29eru získaly posádky T. Nevelöš a A. Nevelöš a také M. Bauerová a V. Paigerová, které skončily na 19. resp. 20. místě.


 

Na Balatonu je vidět, že jachting má v Maďarsku obrovskou podporu a patří mezi prestižní sporty. Jelikož se blíží Modrá stuha Blatonu, byly na hladině k vidění ty nejlepší speciály. Řada super rychlých katamaránů, včetně AC45, AC50, GC32, EX40, ale také dvoustěžňové a další speciály. Na regatu trénuje celá řada velkých jmen světového jachtingu, včetně účastníků Amerického poháru. Klub BYC dostal dotaci v přepočtu v hodnotě 15 mil. Kč. Budoucnost vidí ve skiffech a foilingu. Proto nakoupili další 19 nových 29erů a řadu WASZPů. Federace má navíc 20 nových člunů, ale především výbornou strukturu. Již 10 let spolupracují s World Sailing na koncepci rozvoje, tedy náborech nových hobby jachtařů, závodníků, na školení trenérů, výchově rozhodčích atp. Základem ale je, že 4% státního rozpočtu míří na sport. Jejich pokrok je tak již znatelný i na té nejvyšší, tedy olympijské úrovni.


 

 

Nutno říci, že i u nás jde náš sport kupředu a narůstá jak rozpočet, tak i investice. Maďarsko nám může být v mnoha ohledech příkladem.

 

29er Eurocup - Balatonfüred HUN - 24 lodí 

1. HUN - M. Jeney / A. De Jonghe

2. MLT - R. Schultheis / M. Körner

3. SWE - M. Carlson / A. Ljunggren


7.  J. Čermák / P. Košťál

8.  M. Krsička / L. Krsička

10.  A. Justová / P. Tupý

11.  L. Košatová / A. Košťálová

15.  A. Milerová / J. Pokorný

19.  T. Nevelöš / A. Neveloš

20.  M. Bauerová / V. Paigerová


Starší články z kategorie Závody

Mistrovství České republiky lodní třídy RS Vareo proběhlo v termínu 21.–22. 9. na Brněnské pře...

Ve skvělém počasí a na nádherném místě se od 21. do 22. 9. odjel poslední pohárový závod – Mác...

Na Nechranicích v YC CERE se o víkendu 21.–22. 9. jel poslední závod Poháru ALT Optimistů. S d...

Vrcholem letošní sezony pro bývalou olympijskou třídu se vzhledem k dějišti konání MS (daleký ...

Ve dnech 20.–22. 9. se v Piombinu jelo mistrovství Itálie Fireballů. Zúčastnily se čtyři české...

Zobrazit všechny články


nahoru