26. Česká námořní rallye – Mistrovství ČR One-Desing 2022 zná vítěze

Eva Skořepová | 14.10.2022

V Chorvatsku skončila 26. Česká námořní rallye. Nejstarší česká námořní regata a zároveň republikový šampionát v námořním jachtingu byl poznamenán slabým větrem. Po boji zvítězil brněnský tým Hyveco, vedený Martinem Pospíšilem.


 

Od neděle 9. října ve vodách v okolí Splitu a ostrova Brač závodilo 25 až osmičlenných posádek složených z nejlepších českých jachtařů. První dva dny dominoval startovnímu poli MORGAN SAILING TEAM. Jasné vítězství první den a přesvědčivé zopakování v den druhý. Po dvou rozjížďkách se zdálo, že rallye bude dominovat jachta s Tomášem Vikou za kormidlem.

 

 

SAP Sailing Analytics
Poprvé bylo letos během závodu využito sledování lodí navržené společností SAP, které divákům umožnilo on-line sledování regaty. „Díky analytickým nástrojům SAP Sailing Analytics mohou diváci sledovat v reálném čase probíhající jachtařské závody a mají přesný přehled o pořadí jednotlivých závodníků a jejich pozicích. Zpětně si pak mohou závody přehrát i ve velkém zrychlení či zpomalení a analyzovat klíčové momenty závodu. Sám jachtařím už od sedmi let a v mládí se mi podařilo i získat titul mistra ČR nebo Německa, takže mám jachting doslova pod kůží. I proto jsem moc rád, že se podařilo SAP dodat tomuto sportu další rozměr a přinést divákům něco nového,“ říká Martin Janáček, generální ředitel SAP Labs Česká republika.

 

HYVECO stahuje
Třetí rozjížďka byla předznamenáním věcí příštích. Týmu MORGAN se nepodařil start. Jela se delší navigační etapa, ale vedoucímu týmu se přesto nepodařilo na čelo dotáhnout. Na první místo šel po startu tým HYVECO, který etapě jasně dominoval. Následující krátký karusel vyhrál tým DRAGONFLY&ESTETIKDENT Zdeňka Pavlíčka. MORGAN doplul třetí a stále se držel celkově na čele.

 

 

Den, který rozhodl
Ani ve středu to nebylo s větrem slavné, ale nakonec se díky pohotovosti rozhodčích podařilo odjet tři rozjížďky. První byl zkrácený karusel. Vítr se zdál jen těžko vypočitatelný a všechny vedoucí jachty v něm pohořely. Vyhrál HOHE TEAM Jana Chlupa.

 

 

V šesté rozjížďce již znovu dominovali favorité. MORGAN si připsal třetí vítězství v rozjížďce.
Poslední rozjížďkou celého závodu, která o všem rozhodla, byla navigační etapa končící po zkrácení u břehů Šolty. Začínala krátkým křižováním proti větru, pak následovaly dva delší úseky na zadní vítr se spinakery. Před otočným druhým otočným bodem se dostal do čela tým RODOP Martina Kulíka, který k bóji připlouval ostřejším, a tedy rychlejším kurzem. Také po obratu nenechal nikoho na pochybách o své dominanci a s přehledem si udržel jediné vítězství v rozjížďce na této rallye. Pro vítěze minulého ročníku to znamenalo třetí místo v celkovém pořadí na shodu bodů se druhým Morgan Sailing Teamem Karla Taschnera. Vítězný tým z let 2019 a 2020 si sice letos připsal nejvíce vítězství v rozjížďkách, ale také tři výsledky ve středu startovního pole, které ho nakonec odsunuly na druhé místo.

 

Mistrem republiky se stal tým HYVECO vedený Martinem Pospíšilem. Zvítězil sice jen v jediné rozjížďce, ale k tomu přidal dvě druhá a dvě třetí místa, sedmičku a patnácté místo, které škrtnul. To znamenalo celkem 18 bodů a vítězství s tříbodovým náskokem.

 

 

Je neuvěřitelné, že v říjnu v Chorvatsku nefouká vítr. Asi jsme si Neptuna pohněvali vloni, kdy se naopak nemohlo závodit pro silný vítr,“ říká Martin Pospíšil, kapitán vítězného týmu. „Na našem vítězství měla hlavní zásluhu rychlá loď, skvělá posádka, která dělala minimum chyb, a měli jsme nejvíc štěstí. Už jsme spolu něco zažili, na jaře jsme jeli v podobné sestavě Velikonoční regatu, kterou se nám také podařilo vyhrát. Česká námořní rallye je ale tak vyrovnaná, že vyhrát může klidně deset lodí. Letos se to podařilo nám.“

 

Ve čtvrtek a v pátek se již nezávodilo, na moři panovalo bezvětří. Čekání na vítr bylo po oba dny marné.

First 45

 


V kategorii First 45 se o vítězství přetahovaly týmy NEWTON, ART 247 a YACHT CLUB PRAHA. Tři vítězství v rozjížďkách nakonec znamenaly vítězství týmu NEWTON Petra Krause. Druhý skončil jen o bod zpět tým ART 247 Aleše Řihoška. Bronz tentokrát patří Matěji Novákovi a jeho týmu YACHT CLUB PRAHA.

 

 

Výsledky


Mistrovství republiky First 35
1. Hyveco                             Martin Pospíšil, Jan Hykrda, Tomaš Karas, David Hakl, Tomáš Hlavsa, Petr Sokol, Ivo Diviš 18 bodů
2. Morgan Sailing Team       Karel Taschner, Tomáš Vika, Tomáš Kučera, Jan Zeman, Ondřej Janouch, Milan Krajčovič, Pavel Winkler, Jiří Šikner                                             21 bodů
3. Rodop                              Martin Kulík, Martin Buček, Martin Švihlík, Martin Trčka, Lukáš Neumann, Tomáš Musil, Petr Kolář         21 bodů

 

Kategorie First 45
1. Newton Yacht Club          Petr Kraus            10 bodů
2. ART 247                            Aleš Řihošek        11 bodů
3. Yacht Club Praha              Matěj Novák        14 bodů


Více informací, časový plán závodu, seznam posádek a výsledky najdete na www.ceskanamornirallye.cz

 

Jednotlivé rozjížďky (SAP on-line) lze přehrát i zpětně zde: https://cnr2022.sapsailing.com/gwt/Home.html?_=_&#/event/:eventId=4faee6dc-162f-4d6d-ac3d-ca137e15c49d

 

 

Foto Pavel Nesvadba

Přílohy ke stažení

  sap_sailing_analytics_....docx (1M)

Starší články z kategorie Závody

Finále SSL Gold Cupu, které se mělo konat v Bahrajnu od 28. října do 20. listopadu 2022, bylo ...

Týden po úspěšném Mistrovství ČR zamířil Jirka Tomeš z JK Česká Lípa do Štětína na Mistrovství...

O víkendu 8.–9. října se konalo na jezeře Steinhuder Meer Mezinárodní mistrovství Německa a zá...

V roce 2022 v rámci EUROSAF Cupu byl již podruhé vypočítán kontinentální žebříček ve třídě 2.4...

Česká námořní rallye je nejstarší tradiční regatou pořádanou pro české jachtaře. Sedmidenní et...

Zobrazit všechny články


nahoru