2.4mR - souhrnná zpráva sezóny 2014

Dana Dvořáková | 23.11.2014

Jako vždy s koncem sezóny nastal čas bilancování. Čas ohlédnutí se za sebe, čas plánování, co je třeba zvládnout v sezóně 2015

Sezóna 2014 byla pro nás o třech vrcholech.

- Mistrovství světa hendycapovaných

- Otevřené mistrovství Evropy

- Seriál středoevropského poháru

Sezónu 2014 zahájil Daniel Bína a Petr Čermák náročným, 4. týdenním soustředěním v Nizozemském Lelystadu, pod vedením Andre Rademakera. Zde tato trojice položila základní kámen společné spolupráce. Doufejme, že tým vydrží i v časech budoucích.

Mistrovství světa hendycapovaných v Kanadském Halifaxu bylo zároveň regatou, kde se rozdávalo prvních 8 míst na Paralympijské hry 2016. Českou vlajku hájil Daniel Bína. Přes nešťastný vstup do závodu v podobě předčasného startu nakonec vybojoval 17. místo (12. místo v pořadí lodí s právem startu na Paralympijádě 2016), což je 2. nejlepší historický výsledek české flotily vůbec. Nejlepší je 13. místo na MS hendycapovaných 2009, vybojované taktéž Danielem Bínou. Je nutné ovšem dodat, že světová flotila se výrazně rozrostla a zkvalitnila.

Evropský šampionát v Nizozemském Sneeku byl velkou show Petra Čermáka. Jako jediný z české flotily se kvalifikoval do zlaté skupiny, kde prakticky celou dobu bojoval v první desítce. Až smolný závěr jej odsunul na celkové 12. místo. Zbytek české flotily pronásledovala černá smůla. Nejčernější se přilepila na Daniela Bínu v podobě zlámaného stěžně. Alex Sadílek dojel 28, Viktor Sadílek 30, Daniel Bína nedojel.

Otevřený Středoevropský pohár, reprezentovaný otevřenými národními mistrovstvími Čech, Německa, Nizozemí, Dánska a Belgie. Plus Berlin a Essen Cup. Zde vítězného Němce Eberharda Bieberitze následovalo české duo Petr Čermák a Daniel Bína. Alex Sadílek dojel sérii na 5. místě, Viktor Sadílek 10.

Bohužel sérii Českého poháru LT 2,4mR počasí nepřálo, a i přes několik náhradních pokusů se Český pohár neodjel z důvodu nedostatku větru.

Zato Otevřené Mistrovství České republiky se odjelo skupinovým systémem bez větších problémů. Dvačtyřky poctila svou účastí legenda českého jachtingu - Miroslav Cenek. Českým šampiónem se stal Petr Čermák, vicemistrem Němec Christian Bodler, 2. vicemistrem Daniel Bína.

…....

a co nás čeká v roce 2015? Jednoznačným vrcholem bude Mistrovství Světa v Australském Melbourne, které je zároveň poslední kvalifikací na Paralympijské Hry 2016. Určitě se těšíme na výsledky spolupráce Petra Čermáka a Daniela Bíny :)

Taktéž se těšíme na medailonek Daniela Bíny v pořadu Víkend na TV NOVA v úterý 2. prosince 2014

Starší články z kategorie Závody

Pořadatel YachtClub SK Štětí oznamuje, že závod O Pohár města Štětí - CTL 141613 je zrušen bez ná...

V příloze naleznete průběžné výsledky po 4 rozjížďkách.

8. - 12. 11.2014, Kremik, Chorvatsko

Závodníci Sportovního centra mládeže lodní třídy 29er se zúčastnili soustředění a finálového Euro...

Ve dnech 23. - 26. 10. se konalo na Galgenweel již počtvrté otevřené mistrovství Belgie.

Zobrazit všechny články


nahoru