16. Lipno Marathon 2016 - pozvánka a vypsání závodu

Dana Dvořáková | 10.05.2016

14. 5. 2016, Yacht Club Lipno nad Vltavou CTL: 161311
Start nejdelšího a nejtěžšího závodu v České republice proběhne v 10 hodin před Marinou Lipno v Lipně nad Vltavou. Všechny lodě se pak naráz vydají na trať kolem Přední Výtoně, Frymburka, až přes Kovářovskou zátoku do Černé v Pošumaví. Tam bude umístěna otočná bóje. Odtud pak lodě zamíří zpět do cíle. Ten bude na úrovni mola před Loděnicí Lipno opět v Lipně nad Vltavou. Zde večer proběhne také slavnostní vyhlášení, zakončené bujarým jachtařským večírkem. Neděli využijí některé lodní třídy k okruhovým rozjížďkám. Závodí se ve třídách kajutových plachetnic, katamaránů a rychlých speciálů.
Současný traťový rekord drží posádka katamaránu Tornado David Křížek a Zdeněk Adam, kteří celou trať projeli v loňském roce za 2 hodiny a 24 minut.
Letošní již 16. ročník se startuje tuto sobotu 14. května v 10 hodin. Věříme, že i přes poměrně časný termín uvidíme na startu opět početnou flotilu lodí. Poprvé se zde představí i foilující katamarán Flying Phantom, který je velkým adeptem na vítězství. A jak vnímá roli favorita kormidelník posádky a držitel traťového rekordu David Křížek? “Na novém foilujícím katamaránu trénujeme již přes půl roku a po soustředění v Chorvatsku a v Itálii jsme se nedávno zúčastnili i prvního světového poháru ve francouzském Cannes. Lipno Marathon bereme jako možnost skvělého tréninku a také jako ojedinělou prezentaci na domácí vodě. Víme, že máme nejrychlejší loď, ale neznamená to automatické vítězství. Flying Phantom je rychlý jen v určitém rozmezí síly větru. Ve slabém větru, který bude převládat minimálně v úseku Přední Výtoň a Frymburk, máme nevýhodu většího odporu foilů. Naopak v silném větru je jízda natolik extrémní, že se nedá jet naplno a tradiční lodě mohou mít výhodu. V každém případě to bude velká jachtařská bitva. Důležité je předejít zranění. Můj kosatník Milan Harmáček už měl natržené lýtko, přeražený nos a několik dalších šrámů. Snad to tentokrát bude bezbolestné. Ve slabém větru sázím na CompoTech (V. Ptašnik - Predator) a v silném větru naopak na Prefa Hubenov (Z. Pavliš - Tornado). Střední vítr by mohl být naopak naší doménou. Favoritem je určitě také Thomson 830 týmu HEBE. Tato přeplachtěná jednotrupá sportovní plachetnice bude velmi snadno překonávat i málo větrné pasáže.”
Jak to skutečně dopadne se dozvíme již tuto sobotu odpoledne. Ředitelem Lipno Marathonu bude již tradičně pan Zdeněk Zídek a role hlavního rozhodčího se ujme Karel Luksch. Závod se jede pod záštitou projektu Jižní Čechy olympijské. Partnerem regaty je společnost KWS - Kuboušek Water Sports, AdventureMenu, Loděnice Lipno a iRegata.cz.
Text Alan Kučera
Foto Martina Barnetová

Vypsání zavodu naleznete v příloze.

Přílohy ke stažení

  vypsani_lm_2016.doc (33K)

Starší články z kategorie Vypsání a pozvánky

4. - 5. června 2016 - JK Černá v Pošumaví. Pohárové závody v lodních třídách Evropa, L4.7, Laser,...

4. – 5. 6. 2016, YC Nechranice – Nechranická přehrada - lodní třída FD CTL 161607

Příští víkend, 14. - 15. května, v Praze v YC CERE startuje česká jachtařská liga – seriál ...

Sportovní klub Tři sestry Yacht Club, se dohodl s dotčenými subjekty v areálu letního koupaliště ...

Jachting je pro mě cesta ke snu – ke snu olympijskému, respektive v mém případě paralympijs...

Zobrazit všechny články


nahoru