SOUSTŘEDĚNÍ SPS ĆSJ NA GARDĚ

Antonín Mrzílek | 28.04.2011

Členové Sportovního střediska při ČSJ absolvovali na Gardě týdenní soustředění a následně největší regatu třídy Optimist-již 29. ročník Garda Meeting. Soustředění bylo jistě přínosné, protože naši optimisté zaznamenali zatím nejlepších výsledků v historii

13.4. odcestovalo 5 závodníků z Prahy do Torbole-Nikol Staňková, Tereza Šamšulová, David Bezděk, Jakub Halouzka a nečlen SPS Ota Dvořák. Šimon Mareček byl chorý, takže dorazil na Gardu později. Jelikož panovalo v dopoledních hodinách nezvyklé bezvětří, zavedli jsme systém delšího fyzického tréninku před snídaní a s nástupem na vodu kolem 11-12 hodiny, kdy už foukala ora. Díky tomu jsme měli celý týden výborné větrné podmínky mezi 8-18 uzly a poměrně teplé počasí bez srážek. Pro zpestření jsme se místo ranního tréninku vydali jednoho dne také na kapličku Sv. Barbory 500m nad hladinou jezera.

Během soustředění Q, dorazilo částečně z Prahy a částečně z La Rochelle družstvo laseristů, které drželo soustředění s argentinským koučem působícím v klubu CV Torbole Marcelem.

Samotný závod se oproti loňsku větrně povedl i když někteří Cadeti (zde optíci do 12let) měli velké problémy, protože vítr dosahoval i 20 uzlů, takže museli čekat na slabší, pozdně odpolední mírnější podmínky. Pro Juniores byl vítr ideální, ale bohužel až na jednu stoupačku, kdy kupodivu ke konci vyšlo levé křídlo, skála tradičně vítězila. Někteří naši borci se však na startech neprosadili, takže nemohli očekávat lepší umístění.

Letos byla účast poněkud menší a v Juniorech soupeřilo "pouze" 641 lodí, zatímco v Cadetech 214. Vloni byla účast o téměř 150 lodí vyšší. Nicméně se na Gardu sjela velká konkurence z 39 zemí. Potěšitelné je, že naši nejlepší ukázali, že je možné i v této konkurenci zajet. Zpočátku si velmi pěkně vedl David a zajel výbornou 3 a 17 ve skupině, bohužel na závěr dne vždy "hodil škrtačku".

Nejlépe si vedla Nikol se stálými dojezdy mezi první 10 až 30 ve skupině. Nikol i David se nakonec dostali do zlaté skupiny, kde se neztratili. Nikol dokonce na zaďáka v poslední jízdě předjela jediné dva borce, které byli před ní a točila závětrnou na prvním místě. Smůla a také trochu nezkušenost s vlajkou M ji bohužel posunuly zpět na třetí pozici. Těsně před dojezdem ke značce-nějakých 50m, rozhodčí najednou sebrali trojku, protože se utrhla. V záplavě koučovských člunů Niki nejprve neviděla člun s vlajkou M, naštěstí si ho včas všimla a zamířila k němu, ale z nervozity si neuvědomila, že musí ještě pokračovat do normálního cíle a na chvilku zůstala stát, protože myslela, že došlo ke zkrácení trati. Toho využily dvě lodě, které byly před smolnou událostí 30m pozadu a tak přišla o jisté první místo poslední rozjížďky zlaté skupiny.

Nicméně konečná 50. pozice je velmi pěkná. David dokončil na 102. příčce a další naši bojovali v bronzové skupině.

Tereza Šamšulová odjela po soustředění na regatu do Portorože, kde zajela velmi pěkný výsledek - 32. z 358 lodí a devátá mezi děvčaty.

Důležité je, že si mladí závodníci vyzkoušeli pocit vedoucích lodí i v takto náročné regatě a viděli, že "to jde"!

Trenér SCM a SPS ČSJ tonda Mrzílek

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Již třetí den absolvuje trénink 5 nejlepších českých posádek třídy Optimist v Torbole

První závod Světového poháru v Evropě se blíží do finále. Zítra se jede MEDAL RACE. Z českých rep...

Celkem 557 lodí třídy Laser obklopilo minulý prodloužený víkend severní pobřeží Lago di Garda. Ne...

Členové SCM absolvovali v minulých týdnech funkční zátěžové testy a tento pátek již vyrážejí na L...

KVS ČSJ nabízí k dispozici zázemí klubu Castle Cove pro trénink členů ČSJ

Zobrazit všechny články


nahoru