Velikonoční regata třídy Optimist

Eva Skořepová | 02.04.2024

Ve slovinské Portoroži se od 28. do 31. 3. odjela jubilejní 30. Velikonoční regata třídy Optimist. Pro české děti byla druhou kvalifikací na MS/ME, proto jich na startu mezi 600 účastníky z 20 zemí startovalo opravdu hodně.


 


O účast na mistrovství Evropy v Itálii nebo na mistrovství světa v Argentině bojuje 26 českých dětí. Vstupenku na vrcholné světové akce získá pouze 12 z nich. Třetí a poslední kvalifikací bude pro české děti v květnu Dutch Youth Regatta v nizozemském Workumu.

 

 

 

Na startu v Portoroži byli ale i další, především nás těší účast čtyř cadetů a dvou rookies, tedy těch nejmenších, pro které byl závod první zkouškou na moři.
 
První tři dny panovaly nestabilní větrné podmínky. První den předpověď bouřek, déšť a slabý vítr nedovolil závodníkům vyplout, druhý den se v nestálém větru měnícím směr i sílu odjely tři kvalifikační rozjížďky. V sobotu za podobných podmínek už přidaly děti pouze jednu, ač strávily čekáním na vodě celý den.  V neděli konečně přišlo dlouho očekávané a předpovídané silné jugo a finále se tak odjelo za větru kolem 20 uzlů (10 m/s), poryvy dosahovaly až 30 uzlů (15 m/s) a k tomu byly i poměrně vysoké vlny.

 


 
Do zlaté skupiny se probojovali tři čeští závodníci – nejlepší byla nakonec Liliana Dymáková z YC Vysoké Mýto, která pod vedením svého klubového trenéra a otce Jiřího Dymáka skončila na 17. místě, Tereza Chlumská z JMJ Staré Splavy obsadila 38. místo a Marek Štolba z Českého Yacht Klubu 71. místo.

 

 
 
Dalších 10 českých závodníků skončilo ve stříbrné skupině. Ale trofeje se rozdělovaly i dál – bronzovou skupinu vyhrála Roxie Berta Bartušková z Českého Yacht Klubu a třetí byl David Hrubý z YC Nechranice. Druhý v emeraldové byl Jakub Lojka z JK Černá v Pošumaví a perlovou vyhrál Max Valenta z YC CERE.

 

   

 

Pořádající klub JK Pirat zajistil v Portoroži pro děti pestrý doprovodný program s pirátskými hrami, koncertem a bohatou tombolou. Velikonoční atmosféru vykouzlila i čokoládová vajíčka, která ukrývala píšťalky. Pouze jedna, ta zlatá, přinesla šťastnému německému jachtaři nový Optimist značky Exoboat.

 

Kompletní výsledky: https://www.racingrulesofsailing.org/documents/8294/event


Neuvěřitelné je, že se ve stejné době konal Garda Meeting, kde startovalo téměř 1200 Optimistů z celého světa a také další regata v chorvatském Medulinu s 250 Optimisty. I na obou těchto akcích mělo Česko své zastoupení. Je vidět, že jachting děti v Evropě baví!

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Početná skupina 25 českých závodníků tříd ILCA 4 a ILCA 6 absolvovala Spring Cup v Izole. A op...

Ve dnech Velikonoc se na startu prestižního Eurocupu třídy 29er ve slovinském Koperu sešlo 70 ...

Mistrovství Evropy olympijské třídy Formula Kite se jelo minulý týden v Los Alcázares poblíž š...

Na Mallorce v Port de Pollenca se minulý týden konalo mistrovství Evropy do 21 let ve třídách ...

Včera začalo mistrovství Evropy olympijské třídy Formula Kite v Los Alcázares poblíž španělské...

Zobrazit všechny články


nahoru