Skvělý výkon českých posádek na Eurocupu 29er ve slovinském Koperu

Eva Skořepová | 01.04.2024

Ve dnech Velikonoc se na startu prestižního Eurocupu třídy 29er ve slovinském Koperu sešlo 70 posádek z 12 zemí, včetně exotické Indie. Mezi nimi nechybělo ani pět českých týmů.



První závodní den byl ve znamení čekání na břehu, když slíbený jižní vítr nedorazil. Druhý den namísto očekávaného silného větru z jihu přišel severní vítr o síle 3–5 m/s, provázený mnoha změnami, což vytvořilo složité podmínky. Nejlépe se s nimi vyrovnala smíšená česko-slovinská posádka CZE 3099 Yelyzaveta Levandovska – Vojtěch Cibulka, která po prvních čtyřech rozjížďkách držela celkové první místo.

 

  


Ani sobota nepřinesla změnu. Předpovězený silný jižní vítr brzy ustal a posádky strávily hodiny čekáním na jedinou rozjížďku nutnou pro dokončení kvalifikace. Českým posádkám se ale dařilo a všechny postoupily do finálové zlaté skupiny.


Nakonec přišla neděle, kdy se předpověď konečně vyplnila. Jižní vítr o síle 8–10 m/s s nárazy až 13 m/s prověřil připravenost posádek. Nejlépe si s podmínkami poradila posádka lodě CZE 3086 Lukáš Kraus – Ondřej Baštář, kteří s dojezdy 6, 2, 1 a 3 vybojovali celkové druhé místo.

 

  


Výkonnost českých posádek potvrdil i zbytek týmu. Adam Winkler a Kristián Bezušek obsadili skvělé 8. místo. Na 17. místě skončili Yelyzaveta Levandovska a Vojtěch Cibulka. 19. místo celkově a 2. mezi ženami patřilo Nelé Viščorové s Annou Košťálovou. 22. celkově, 3. v kategorii do 17 let a současně nejlepší smíšenou posádkou do 17 let byli Karolína Lojková a Petr Pelnář. 

 

 

Kompletní výsledky: https://www.jadrokoper.si/2024-29er-eurocup-slovenia/

 

 


Po úspěšném závodě v El Balís se i zde opět ukázala efektivita zimní přípravy SCM třídy 29er vedená polským trenérem v náročných podmínkách na Mallorce. 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Mistrovství Evropy olympijské třídy Formula Kite se jelo minulý týden v Los Alcázares poblíž š...

Na Mallorce v Port de Pollenca se minulý týden konalo mistrovství Evropy do 21 let ve třídách ...

Včera začalo mistrovství Evropy olympijské třídy Formula Kite v Los Alcázares poblíž španělské...

Od začátku roku do poloviny března dosáhli naši jachtaři tyto významné výsledky a úspěchy, kte...

Dnes se začíná na Mallorce v Port de Pollenca závodit na mistrovství Evropy do 21 let ve třídá...

Zobrazit všechny články


nahoru